Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Biztonsági unió: javaslat uniós minősítési rendszerre a repülőterek védelme céljából

Biztonsági unió: javaslat uniós minősítési rendszerre a repülőterek védelme céljából
Infovilág

... , növeli a foglalkoztatást az ágazatban és végeredményben javítja a légi közlekedés védelmét Európában. A légi közlekedésben nagy piacot képviselnek a személyek, kézipoggyászok és áruk átvizsgálására használatos védelmi berendezések: éves összesített forgalmuk 14 milliárd euró, amelyből csak az EU-ra jutó rész 4,2 milliárd euróra rúg. Jelenleg azonban széttagolt az átvizsgáló berendezések piaca a nemzeti minősítési eljárások miatt, amelyek akadályozzák a piaci hatékonyságot és az áruk szabad mozgását. A polgári repülésben alkalmazott biztonsági ellenőrzési berendezések szabad mozgásának lehetővé tétele a belső piacon növeli majd az uniós biztonsági ágazat általános versenyképességét.

Forrás: dreamstime.com)

A légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezésekre vonatkozó műszaki leírást és teljesítőképességi követelményt meghatározó meglévő uniós szabályozás nem állapít meg az unió teljes területén jogilag kötelező megfelelőség-értékelési rendszert avégett, hogy az előírt szabványokat valamennyi uniós repülőtéren megtartsák. Következésképpen egy adott uniós tagállamban minősített berendezést nem lehet forgalomba hozni a többi tagállamban.

A bizottsági javaslat egységes uniós minősítési rendszert hoz létre, amely közös tesztelési módszereken és a gyártók általi megfelelőségi nyilatkozat kibocsátásán alapul. Ez utóbbi a kölcsönös elismerés elve alapján valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz.

X X X

A légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezések körébe a személyek (utasok és a repülőtéri személyzet), kézipoggyászok, feladott poggyászok, szállítmányok, áruk és légipostai küldemények átvizsgálására használt védelmi berendezések tartoznak.

A légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezésekre vonatkozó uniós jogszabály a Bizottság által kidolgozott szabványokon alapul és folyamatosan igazodik a változóban lévő fenyegetettségi helyzetekhez és kockázatértékelésekhez. Az uniós jogszabályok azonban jelenleg nem rendelkeznek a minősített védelmi berendezés uniós szinten történő automatikus elismeréséről. Ennek következtében egy adott tagállamban minősített berendezést kizárólag abban a tagállamban és nem az Unió teljes területén lehet forgalomba hozni.

A légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezésekre vonatkozó műszaki leírást és teljesítőképességi követelményt meghatározó jelenlegi uniós jogszabályt (a 300/2008/EK rendelet) nem kísér egy az Unió teljes területén jogilag kötelező megfelelőség-értékelési rendszer, amely biztosítaná, hogy a Bizottság által kifejlesztett előírt szabványokat valamennyi uniós repülőtéren betartsák. Ennek következtében egy adott tagállamban minősített berendezést elvileg kizárólag abban a tagállamban lehet forgalomba hozni és nem az Unió teljes területén. A jelenlegi szabályok lehetőséget biztosítanak a tagállamoknak arra, hogy más tagállamok minősítését elfogadják, vagy további vizsgálatokat írhatnak elő annak ellenőrzésére, hogy a berendezés teljesíti-e az uniós jogszabályi követelményeket vagy akár még meg is akadályozhatják a berendezés területükön történő használatát.

A tagállamok a Bizottsággal együttműködésben részleges megoldást találtak a piac széttagoltságának orvoslására közös tesztelési módszerek kifejlesztésével, amelyre az Európai Polgári Repülési Konferencia (a továbbiakban: ECAC) nyújtotta keretek között került sor. 2008-ban az ECAC bevezette a közös értékelési eljárást a légi közlekedési ágazatban használt átvizsgáló berendezések tesztelésére. Azóta felülvizsgálták és javították a közös értékelési eljárás hatékonyságát, azonban a rendszer potenciáljának teljes mértékű kihasználásához még mindig hiányzik a jogilag kötelező jelleg.

Az Európai Bizottság 2015. április 28-án elfogadta az európai biztonsági stratégiát, amely fontos intézkedéseket határoz meg annak biztosítására, hogy az Unió a 2015–2020 közötti időszakban hatékony választ adhasson az Európai Uniót érintő terrorista és biztonsági fenyegetésekre. A stratégia eleget tesz a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök politikai iránymutatásában meghatározott elkötelezettségnek és fontos sarokköve a megújított belső biztonsági stratégiának, amelyet a Tanács 2015. június 16-án fogadott el.

A brüsszeli terrortámadásokat követően Juncker elnök március 23-án bejelentette, hogy Európának az európai biztonsági stratégián alapuló biztonsági unióra van szüksége a terrorizmusveszéllyel szembeni hatékony küzdelem érdekében. Április 20-án a Bizottság kijelölte az utat a hatékony és valódi biztonsági unió elérése felé. A bejelentett kezdeményezések részeként a Bizottság megerősítette, hogy 2016-ban repülőtéri átvizsgáló berendezések minősítésére vonatkozó javaslatokat terjeszt elő.

Rendelet a légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezések uniós minősítési rendszerének létrehozásáról

Gyakran ismételt kérdések: A bizottság a légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezések uniós minősítési rendszerének létrehozását javasolja

Európai biztonsági stratégia: a biztonsági unió előkészítése

A Bizottság közleménye az európai biztonsági stratégiáról

A polgári légi közlekedés védelmének közös szabályairól szóló 300/2008/EK rendelet

A 300/2008/EK rendeletet végrehajtó jogi aktusok, mindenekelőtt az (EU) 2015/1998 bizottsági rendelet

Biztonsági iparpolitika. Cselekvési terv az innovatív és versenyképes biztonsági iparágért című bizottsági

Európai biztonsági stratégia: a biztonsági unió előkészítése

Rendelet a polgári légi közlekedés védelmének közös szabályairól

Cselekvési Terv az innovatív és versenyképes biztonsági iparágért

Címkék