Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Háborús bűncselekmény lehet – klórgázos támadás Aleppó lakói ellen?

Háborús bűncselekmény lehet – klórgázos támadás Aleppó lakói ellen?
Infovilág

Az aleppói lakóövezetet ért bombázás már a harmadik vegyifegyver-támadás Észak-Szíriában két hét alatt; a jelentések szerint legalább négy ember halt meg. Az Amnesty International információi alapján legalább hatvan embert, főleg gyerekeket kellett ellátni miután klórgáz-támadás tüneteivel vitték őket orvoshoz.

Az Aleppo civil lakossága elleni vegyifegyver-támadásban legalább öten meghaltak, sokan megsebesültek. . (Press tv/ParsToday)

„Ez a támadás egy újabb elképesztő megsértése a nemzetközi humanitárius jognak, és azt mutatja, hogy rendszeresen vetnek be a szír kormány csapatai vegyi fegyvereket” – mondta Magdalena Mughrabi, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese.

A legutóbbi támadás akkor történt, amikor az oroszok naponta három órára tűzszünetet hirdettek, mivel a város több pontján is óriási szükség van humanitárius segítségre.

„A civilek ellen irányul minden légitámadást azonnal fel kell függeszteni Aleppóban. A vegyi támadásoknak és más háborús bűncselekmények azonnal véget kell vetni. A segélyeknek fennakadás nélkül el kell jutniuk a város keleti részében csapdába esett több tízezer emberhez –szögezte le mondta Magdalena Mughrabi. – Három óra, hogy a segélyszállítmányok eljussanak a rászorulókhoz, semmire sem elég, ha figyelembe vesszük a kelet-aleppói humanitárius katasztrófa mértékét és a segélyek eljuttatásának nehézségeit.”

Az Amnesty International munkatársa beszélt egy orvossal, aki elmondta, a legutóbbi támadásban hatvanan sérültek meg, köztük negyven gyermek.

„Ugyanazok voltak a tüneteik: főleg köhögtek és nem kaptak levegőt. Éreztem az emberek ruháján a klórgáz szagát – mondta. – Ha ez így folytatódik, akkor hamarosan nem lesz már mivel ellátnunk az embereket.”

Júliusban a szír kormánycsapatok – megtámogatva az orosz légierővel – körbevették Aleppo keleti részét, amelyet fegyveres ellenállók tartanak a kezükben 2012 óta. A kormány ostromgyűrűje 250 000 embert vágott el az élelemtől, gyógyszertől és kórházi generátorokat működtető üzemanyagtól.

Oroszország tavaly szeptember óta hajt végre légitámadásokat Szíriában, hogy ezzel támogassa a szír kormányt. A szerdai támadás egy kilométerre a frontvonaltól, az al-Zibdiye városrészben történt. Az ellenálló fegyveres csoportok ezen a héten kitörtek az ostromgyűrűből, amit még intenzívebb bombázásokkal toroltak meg a szír kormány és orosz szövetségeseik.

Jelentések szerint állítólag klórgázt tartalmazó két hordóbombát dobtak augusztus 1-jén az Idleb tartományban található Saraqeb város lakóövezeteire is. A támadások legalább 28 embert sebesítettek meg.

Pártatlan oldalról egyelőre nem erősítették meg, hogy foszfort és vegyi anyagokat vetettek-e be Aleppo polgári lakossága ellen. (Kép: Reuters)

A támadások csaknem napra pontosan egy évvel azután történtek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában elrendelte: ki kell vizsgálni a Szíriában elkövetett vegyifegyver-támadásokat. Ha bizonyossá válik, hogy a szerdai bombákban klórgáz volt, az újabb kétségtelen bizonyítékul szolgál, hogy a kormányerők – és a konfliktus más szereplői – semmitől sem riadnak vissza, és egyelőre büntetlenül megússzák.

Újsághírek szerint augusztus 2-án is volt egy vegyifegyver-támadás Aleppó ellen. A Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény tiltja a vegyi fegyverek előállítását, árusítását, raktározását, szállítását és bevetését, és kötelezi a részes államokat, hogy minden maradék készletüket semmisítsék meg. A tiltott fegyverek alkalmazása – így a vegyi fegyverek bevetése is – a nemzetközi jog alapján háborús bűncselekménynek számít.

A szír kormányerők a gyanú szerint több tucat klórgáz- és egyéb vegyi támadást követtek már el a lázadó fegyveres csapatok által megszállt területek ellen 2012 óta, megölve és borzalmas sérüléseket okozva emberek százainak. Minden ilyen támadás bűncselekmény, amelyet tilt a nemzetközi jog.

Miután 2013 szeptemberében egy feltelezett saringáz-támadásban százak haltak meg a Damaszkusz melletti Ghoutában, Szíria csatlakozott a Vegyifegyer-tilalmi Egyezményhez és Aszad elnök megígérte, hogy a tiltott fegyverkészleteiket megsemmisítik. Azonban egy évvel később a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálata bebizonyította, hogy továbbra is rendszeresen használtak vegyi fegyvereket észak-szíriai falvak ellen.

 

Címkék