Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyerekenként akár 30 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés

Gyerekenként akár 30 ezer forintba is kerülhet az iskolakezdés
Infovilág

Az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások alkalmával egy család egy gyermekre átlagosan 10–20 ezer forintot költ el a nyáron. Ha új iskolatáskára is szükség van, az összeg akár megkétszereződhet. Szakértői vélemény szerint az elsősök hátizsákjára figyelnek a leginkább a szülők: legyen könnyű, egyszerűen kezelhető és néhány évig használható. A legtöbben a 10–15, illetve a 15 ezer forintnál is drágább táskákat keresik. Felsőbb osztályokban idén a családok negyede nem cseréli le gyermeke iskolatáskáját, minden második szülő pedig 5–15 ezer forint között áldoz egy újra. A kezdeti kiadásokat némileg csökkenti, hogy az alsó tagozatosok ingyen kapják a tankönyveket.

A tanszerek beszerzése elsősorban az anyák „házi feladata” – az esetek háromnegyedében. Ők előnyben részesítik a személyes vásárlást (60%), ám vannak, akik már az online és a bolti vásárlás kombinációját választják (30%).

A gyerekek örömére az iskolaszerek kiválasztásában szinte minden családban a demokrácia érvényesül: közösen döntenek arról, hogy milyen füzetet, tolltartót vegyenek. A kiválasztás szempontjai: az adott tanszer elnyerje a kisdiák tetszését (86%), amit a tartósság (85%) és az ergonomikus kivitelezés (83%), végül pedig a megfizethető ár (62%) követ.

A suli előkészületei a legtöbb helyen augusztusban kezdődnek, viszont az első osztályt kezdő gyermekek szüleinek egyharmada már júliusban nekilátott a vásárlásnak. A nyár utolsó hónapja azért is forgalmas, mert sokan ilyenkor kapják kézhez a munkáltatójuktól az iskolakezdési utalványokat. A támogatás alapvető fontosságú, hiszen a családok több mint felénél ilyenkor 10–30, minden ötödik szülőnél pedig 30-50 százalékkal nőnek a havi kiadások.

A megkérdezettek kétharmada nem pártolja az elektronikus tankönyvek és a tablet-használat bevezetését. A szülők többsége a táblagép-használatot többletkiadásnak tekinti, ráadásul személytelen, rontja a szemet és eltűnnek az oktatás-tanulás valódi értékei az okoseszközök által – mondják

 

 

Címkék