Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rio, 2016: védekezés az olimpiai csalások ellen

Rio, 2016: védekezés az olimpiai csalások ellen
Infovilág

A riói olimpiai játékok digitális hátterében a csalók megpróbálják a gyanútlan áldozatokat hamis online jegyértékesítésekkel átverni, amelyek következtében a szurkolók végül pénz és a játékra szóló belépő nélkül maradnak. Az ESET szakemberei útmutatóval segítenek a szurkolóknak, hogy biztonságosan hozzájussanak a megvásárolni kívánt jegyeikhez:

  1.  Még a jegyvásárlás megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy a számítógép operációs rendszere, szoftverei napra készek-e, illetve olyan megbízható biztonsági megoldást használ-e, amelyik hatékonyan véd a rosszindulatú támadások ellen böngészés, online vásárlás közben is.
  2. Ha az első feltétel szerint minden rendben megkezdhető a keresés az olimpiai jegyeket kínáló weboldalak után. Sok van belőlük és nehéz kiszűrni a hamisakat, így a  legbiztosabb a hivatalos viszonteladó felkutatása a hivatalos listából.
  3. Keresgélés közben jegyet kínáló más weboldalakon célszerű az ellenőrzés: szerepel-e a „zöld lakat” ikonja és a HTTPS a böngésző címsorában (ahol az URL található), amely a biztonságos és a titkosított kapcsolaton keresztüli böngészést jelzi. Ha igen, akkor a tanúsítványt a hivatalos minősítő adta ki, a keresgélő adatai védettek. Ha nem, akkor elképzelhető, hogy illetéktelen kezekbe kerültek.
  4. A szervezők tiltják a jegyárusítást a közösségi médiában, ezért ne rajta keresztül vásároljon jegyet, mert könnyen kellemetlenség érheti a belépés előtt.
  5. Ha már megvette a jegyet, de meggondolta magát, ne próbáljuk újra eladni, hanem használja a szervezők által létrehozott hivatalos rio2016.com oldalt. Itt megtalálhatók minden szükséges eligazítás; ha eladják a fölöslegessé vált jegyet, a szervezők az árát teljes mértékben visszatérítik többletköltségek nélkül.

Ne feledje: minden nagyszabású sporteseményre rengeteg szurkoló kíváncsi, így ők a kiberbűnözők kedvelt célpontjai. Védekezzék mindenki a bűnözők csalárdságai ellen, védje meg az eszközeit. Használjon hivatalos és biztonságos csatornákat ahhoz, hogy megszerezze a jegyeit, máskülönben jegy nélkül és üres pénztárcával végződik a „vásárlás”, ráadásul ellophatják az adatait, bizalmas információit, amelyek később további károkat okozhatnak.

Az ESET nemrég felmérte, milyen biztonsági intézkedéseket tesznek utazás előtt és alatt a magyarországi internet-használók. Kiderült: a többség tudatosan védi adatait a várható támadások ellen utazás előtt, utazás közben egyaránt. A válaszokból kiderült: az internet-szolgáltatás és a WiFi-hálózat hitelessége fontos szerepet tölt be a megkérdezettek körében: a nyilvános hálózatot csak korlátozott esetekben használják, és csak megbízható internetszolgáltatót hajlandóak választani.

 

Melyik vírusirtó lassítja a gépet?

A Virus Bulletin nemrég összehasonlította a népszerű vírusirtó szoftverek teljesítményét, és megvizsgálta, hogy melyik ismeri fel a legtöbb kártevőt, miközben a legkevésbé lassítja le a számítógépet.

Az eredmények meglepőek: néhány ingyenes vírusirtóról például kiderült, hogy szélsőséges mértékben lassítja a számítógépet, így munka vagy játék mellé nem ajánlott. Az átlagos feladatok elvégzéséhez szükséges időt az Avast ingyenes verziója hatszor tette hosszabbá, a Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus pedig tizenkilencszer, így az utóbbi 1934%-kal lassította le a gépet.

Más ismert védelmi programok sem remekeltek: az AVG69, aKaspersky56, aPanda41, aNOD32 pedig 32 százalékkal lassította a feladatok elvégzését.

A Bitdefender már lényegesen jobban teljesített, mindössze 15 százalékkal lassította le a gépet. Az ismert programok közül egyedül a G Data remekelt. A német vírusirtó csupán 4,5 százalékkal lassította a feladatok elvégzést, miközben az említett szoftverek közül ez ismerte fel a legtöbb kártevőt is.

A vizsgálat eredményei bozonyítják: a fizetős vírusirtó szoftvereknek a teljesítménye is magasabb, mint az ingyenes megoldásokénak. – A Virus Bulletin a tesztet 64 bites Windows 8.1 Pro operációs rendszeren végezte el, a számítógép lassítására vonatkozó értékek a Windows Defenderhez mérten értendőek.

 

Ötvenezer dolláros verseny

A Kaspersky Lab a Black Hat USA konferencián jelentette be a Kaspersky Lab Bug Bounty Programot. A kezdeményezést az iparágvezető hibavadász platformot szolgáltató HackerOne-nal közösen valósítja meg a biztonsági cég.

Elérheti az 50 ezer dollárt a program első szakaszában elnyerhető jutalmak összege, amelyet a kiberbiztonsági vállalat a kutatóknak ajánlott fel.

A program révén a Kaspersky Lab azon túlmenően, hogy tovább növeli a szoftveres sérülékenységek megszüntetésére irányuló erőfeszítéseit, látványosan fejlesztheti kapcsolatait a külső biztonsági kutatókkal.

Címkék