Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kevés kézzelfogható eredmény a magyar–osztrák kormányfői találkozón

Kevés kézzelfogható eredmény a magyar–osztrák kormányfői találkozón
Infovilág

Úgy kellett ugyanis valamelyest helyreállítani a viszonyt, hogy közben ne dörgölőzzön túlságosan vitatott partneréhez. Akadt ezen túlmenően egy konkrét cél is: hogy megszerezze a magyarok támogatását az osztrák menekültpolitikához, amely Budapest nélkül nem keresztülvihető. Hiszen ha a menekültek száma eléri a megadott felső határt (37 500-at), a többieket már a határon visszafordítják. A vendég el is mondta, hogy ha a magyarok ebben nem működnek közre, akkor pingpongmeccs kezdődik – emberekkel. Ám Orbán egyelőre nem adta jelét, hogy módosítana álláspontján. Ami pedig a balkáni és az ukrán menekültek visszatoloncolását illeti, itt 1500 személyről van szó.  

Nem sok kézzel fogható eredményt hozott menekült-ügyben a legfelső szintű magyar–osztrák tárgyalás – állapítja meg a bécsi Kurier. Az elmúlt hónapokban fagyos volt a légkör Bécs és Budapest között és a hatalma tudatában lévő magyar kormányfő egója nem tudta elviselni, hogy egyszerre két osztrák kancellár is bírálja. A jelek szerint azonban mind Orbán, mind Kern felismerte, hogy semmi haszna sincs a folyamatos szembenállásnak, még akkor sem, ha teljesen eltérő felfogást képviselnek.

Persze a menekültek visszavétele ügyében a vendég már a kétórás megbeszélés előtt sem táplált túlzott reményeket, hiszen a magyar fél az októberi népszavazás előtt aligha tesz engedményeket. És ez így is lett. Viszont ha Orbán álláspontja nem mozdul, akkor lehet, hogy Ausztria a 37 500-as felső határ elérése után kénytelen lesz tranzitövezetet kialakítani a magyar–osztrák határon. Ez az a forgatókönyv, amely Kernnek egyáltalán nem tetszik.

Orbán az európai menekültpolitika ellen van és azt mondja, hogy akinek kellenek a migránsok, az csak vigye őket – áll a Der Standardban. Magyarország nem tart igényt rájuk. Ebben az ügyben nem értenek egyet a kancellárral. A lap ugyanakkor azt közli, hogy csupán néhány száz emberre vonatkozik a házigazda által tett ígéret, hogy tudniillik átveszik azokat a főleg ukrán és balkáni menedékkérőket, akik Magyarországon át érkeztek Ausztriába. Az ő pontos számukat senki sem tudja megmondani. Ugyanakkor Kern ragaszkodott ahhoz, hogy a szerb határon veszteglő menekültek ellátásába vonják be a civil szervezeteket.  

A Reuters hírügynökség azt tette az Orbán–Kern-sajtótájékoztatóról készült beszámoló élére, hogy a házigazda szerint Trump migrációs és külpolitikai tervei létfontosságúak Magyarország számára, ellenben amit Clinton akar, az végzetes lenne. Mint mondta, a magyar kormány elutasítja mind a bevándorlást, mind a demokrácia exportját. A politikus már szombaton, Tusványoson odaállt a republikánus elnökjelölt mellé, éppen akkor, amikor Trump felháborodást keltett, miután megkérdőjelezte a NATO legfőbb elemét, a kölcsönös segítségnyújtási klauzulát.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója úgy ítéli meg, hogy a magyar külpolitika az utóbbi években kísértetiesen tükrözi az orosz diplomáciai érdekeket, és nem sokkal marad el attól, hogy Moszkva meghosszabbított karja legyen. A politikai elemző nem gondolja, hogy Putyin állna Orbán és Trump „barátkozása” mögött, de mindketten az orosz kapcsolat javítását szeretnék, tehát itt érdekszövetségről van szó.

Süddeutsche Zeitung „Végállomás a senki földje” címmel tudósít a magyar–szerb határon tapasztaltakról. Egyre több menekült reked a magyar szögesdrót előtt, számukra zárva marad az unióba vezető út. Se előre, se hátra nem tudnak menni, mindenütt az EU külső határaiba ütköznek. Északon, keleten, nyugaton egyaránt. Így azután Szerbia gyűjtőhely lesz számukra. Az UNHCR szerint jó 60%-uk egyedülálló afgán férfi, köztük sok kiskorú. Több mint ötöde asszony és gyerek Szíriából. Az összeeszkábált tábor dugig van.

Az illetékes szerb miniszter azt sürgette, hogy az uniós tagállamok közös politikát alakítsanak ki a tranzit országok számára. Merthogy Szerbia nem lehet befogadó tábor az afgánoknak és pakisztániaknak, akik nem mehetnek be az EU-ba.

Röszkénél a helyzet fokozatosan éleződik, amióta – három hete – a magyar hatóságok megszigorították az előírásokat. Csak a hét végén 217 embert toloncoltak vissza, az Orvosok Határok Nélkül szerint gyakran erőszakkal. A karitatív szervezet szerbiai vezetője azt mondja, hogy a magyarok egyre inkább bűnözőkként bánnak a menekültekkel. A határ túloldalán ugyanakkor rettenetesek a higiéniai viszonyok és igen cudar az ellátás is.

Orbán szerint a bevándorlás méreg és az országnak nincs szüksége egyetlen migránsra sem, hogy működjék a gazdaság – írja a német Die Zeit. A politikus úgy gondolja, hogy a migráció nem megoldás, hanem maga a probléma. Azaz a kormányfő ismét éles szavakkal védte meg vitatott menekültpolitikáját.

Ugyanakkor a magyar kormányfő ezúttal is elutasította, hogy az unió közös álláspontot alakítson ki a kérdésben. Azzal érvelt, hogy akinek kellenek a bevándorlók, az viheti őket, de senkire se kényszerítsék rá őket. Az osztrák kancellár különben azért látogatott Budapestre, mert mindkét állam le akarja zárni a menedékpolitika ügyében támadt ellentéteket. Ám nem tudtak áttörést elérni az ügyben, hogy Ausztria kereken 5 ezer menekültet szeretne visszaküldeni Magyarországra.

Magyarország és Ausztria látványosan rendezte vitáját a menekültpolitika kapcsán, a magyar fél azonban továbbra sem tart szükségesnek egységes európai álláspontot a bevándorlás ügyében – írja a Der Spiegel. Az Orbán-kormány arról nevezetes, hogy szélsőséges eszközöket vet be a migránsok ellen.

Az AP hírügynökség azt emeli ki a magyar–osztrák kormányfői találkozó kapcsán, hogy Magyarország hajlandó visszafogadni menekülteket, de itt csak pár száz emberről van szó, akit visszaküld, leginkább Koszovóba és Albániába. Akik azonban Görögországon át érkeztek, azokra ez nem vonatkozik. Arra is kitér a jelentés, hogy a kormányfő a közbiztonság és a terror szempontjából veszélyesnek tart minden egyes migránst. Ugyanakkor az osztrák vezető arról beszélt, hogy országának támogatnia kell a magyar határintézkedéseket, mert azok jól jöttek Ausztriának és Németországnak is. Ám Kern egyúttal igyekszik segíteni mindazoknak, akik rettenetes körülmények között rekedtek a határ szerb oldalán. A hírügynökség azt is megemlíti, hogy Orbán szerint Magyarországnak nincs szüksége bevándorlókra, továbbá hogy a migráció az EU számára bizonyos esetekben gyógyír, Magyarország részére azonban méreg.

A The Guardian úgy foglalja össze az Orbán Viktor által tegnap mondottakat, hogy a populista vezető gerjeszti a migránsellenes érzelmeket, ugyanakkor dicséri Trump külpolitikai elképzeléseit. Miközben a francia papgyilkosság híre megrázta Európát, a magyar politikus szította a félelmeket a közel- és közép-keleti, illetve afrikai bevándorlókkal szemben. A közös európai menekültpolitikát arra hivatkozva utasította el, hogy Magyarországnak nincs szüksége migránsokra.

  

 

Címkék