Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Eljött a routerszabadság perce – Németországban

Eljött a routerszabadság perce – Németországban
Infovilág

Németországban és Nyugat-Európa sok országában, újabban pedig Lengyelországban is, százezer számra (némelyek szerint milliószám) fogynak a Fritz! márkájáról jól ismert, az éppen az idén 30 éves berlini AVM Computersysteme Vertriebs GmbH cég termékei. A távközlés, a hálózattechnika és az internet-telefónia világában élenjáró, tisztán német tulajdonú tervező, fejlesztő és gyártó vállalkozás (mérnökei között jó néhány magyar is dolgozik!) és a hasonló profilú többi is minden bizonnyal örömmel üdvözli a router-szabadság napjának beköszöntét.

A dátumot a német hatóságok persze már fél évvel ezelőtt meghatározták, bejelentették, ám sokakban (szolgáltatókban is) csak mostanra tudatosult, hogy eljött a szabad routerpiac ideje. Az AVM-től származó értesülés szerint Fritz!-ék idejében fölkészültek az augusztus 1-jét követő időszakra, és már jó másfél hónappal ezelőtt bejelentették: kellő választékot fognak kínálni DSL-, kábel-, üvegszálas és LTE-szolgáltatásra fejlesztett útválasztókból.

Csakhogy az internet-szolgáltatók igyekeznek az utolsó pillanatig elodázni a pillanatot, amikor közzé teszik a routerekre vonatkozó specifikációikat; nélkülük viszont a gyártók aligha állíthatják be termékeiket a szolgáltatók „ízlése” szerint. Különösen meggyűlhetnek a gondjaik a kábelhálózatok üzemeltetőivel, amelyek kezdettől a saját szerviz-szakembereikkel helyeztették üzembe az előfizetői végpontokat.

A berlini AVM GmbH viszonylag jó helyzetben van, ugyanis már jó ideje készít routert a különféle szolgáltatók számára, sok rendszert és hozzáférési adatot ismer.

Nem kívánjuk olvasóinkat terhelni a részletekkel, hogy például a kábeles szolgáltatók esetében hányféle hozzáférési, bekötési adatot kell ismerniük a szakembereknek, illetve hányféle változathoz alkalmas routert kell kifejleszteniük a gyártóknak. Bárki könnyen hibázhat a termék, a berendezés konfigurálása közben, utána keresheti a hibát.

A routerkényszert éppen egy hónappal a berlini IFA, a világ legnagyobb távközlési vására és kiállítása előtt szüntették meg a német hatóságok. Aki meg tudja várni az IFA-t, az megismerkedhet a minden bizonnyal igen bőséges routerkínálattal is. Az AVM már bejelentette a kábeles zászlóshajóját, a 6490 Cable (augusztus 1-jétől már kapható lesz) és utódát, 6590 Cable-t – különösen gyors WLAN-nal és több használó igényeit egyszerre kielégítő MIMO-technikával.

A mostanáig a szolgáltatók által előírt, rendelkezésre bocsátott és havi díjért használható routerek „szabadon bocsátásának” nagy előnye, hogy csak egyszer kell megvenni őket, a szoftverfrissítéseket ingyen adja a gyártó, és költözéskor a tulajdonos magával viheti, majd az új helyen egyszerűen csatlakoztathatja a végpontra, és már használhatja is. Az új típusú routerek legtöbbje alkalmas az internet alapú telefonálásra, házi telefonközpontként, üzenetrögzítőként, médiaszerverként, biztonsági kamera irányítójaként stb. is működik, továbbá egyre több okos eszköz kezelésére képes. Emellett áramtakarékos, ugyanis nem a sokféle funkció egyetlen dobozba belefér.

Az Infolág kérdésére, hogy kötelező-e a szolgáltató által előírt/adott router használata hazánkban, és ha igen, mikor követik a német példát, a Magyar Telekom sajtóosztálya ekként válaszolt:  

A társaság a hatályos általános szerződési feltételekben meghatározott módon minden vezetékes internet-szolgáltatásához ad routert az előfizetői szerződés teljes időtartamára. Egyes szolgáltatáscsomagok esetén a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges végberendezésekről az előfizető gondoskodik, amelyeket az előfizető a szolgáltatótól függetlenül is megvásárolhat.

 

Itthon tehát (legalább is a lila óriás esetében) félig megvalósult a router-használati szabadság.

Mindazonáltal, például, szerkesztőségünk számára a Telekom embere nem ajánlotta föl ezt a lehetőséget, ragaszkodott a bejövő kábel végén az általa hozott doboz legyen, amelyből végül is a nagy tudású routerünk is nyeri az internetet, ekként egymás mellett két készülék fogyasztja (fölöslegesen) az áramot.

A Magyar Telekom 2016. július 28-án 15,57-kor kiegészítette az Infovilág érdeklődésére adott első válaszát:

"Az internet-szolgáltatás hozzáférési pont a Telekom által biztosított végberendezés Ethernet-portja. Az internet-szolgáltatáshoz biztosított – Telekom tulajdonú – végberendezések az ügyféligények miatt bizonyos esetekben már eleve rendelkezhetnek olyan extra kényelmi funkciókkal, mint például WiFi, USB-port, GB Ethernet-port, tűzfal stb., de természetesen ügyfeleink tetszőlegesen csatlakoztathatnak bármilyen egyéb routert, switchet a szolgáltató által már kiépített internet-szolgáltatáshoz."

 

 

Címkék