Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Olimpia a Zika-vírus árnyékában – információk a kiutazóknak

Olimpia a Zika-vírus árnyékában – információk a kiutazóknak
Infovilág

Lehet-e tartani a fertőzéstől, javasolt-e kiutazni a Zika-vírussal fertőzött területre? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket latolgatnak a sportolók és a szurkolók egyaránt – hangzott el egy mai tájékoztatón. Az eseményen szó esett a járványügyi helyzetről, az egészségügyi kockázatokról, valamint a sportolók és a szurkolók számára szükséges védőoltások fontosságáról.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos elmondta: legutóbb januárban frissítette ajánlását az Európai Betegség-megelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) az érintett területre utazók számára. Ezzel összhangban javasolja a hazai intézmény, hogy utazásuk előtt várandós, illetve gyermekvállalást tervező nők tájékozódjanak, vajon érintett-e a célország a Zika-vírusjárványban? Ha az illető országban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, megfontolandó az utazás elhalasztása. Ha valaki mégis fertőzött területen kénytelen tartózkodni, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére.

Mint ismeretes, mostanában igen sok, Zika-vírussal fertőzött brazil anya adott életet olyan újszülöttnek, aki kisfejűséggel (microcepháliával) jött világra. A vírus mindamellett nemcsak szúnyogcsípéssel, hanem a férfipartner ondójával, szervadományozással, véradással is terjedhet. A tünetek – láz, kiütések, izomfájás, idegrendszeri bántalmak, kötőhártya-gyulladás stb. – sok embernél jó ideig lappanghatnak. Jó tudni, hogy nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia, az egyetlen megelőzéséi lehetőség a fertőző források kiküszöbölése.

Zika-vírus ellen nem kérhetünk ugyan védőoltást, ám Brazíliában a sárgalázas és más, fertőző megbetegedések száma is magas, tehát a kiutazás előtt érdemes beoltatnunk magunkat. A szúnyogok elleni védekezés pedig – különösen napkeltétől napnyugtáig – elengedhetetlen, nehogy megcsípjenek a szóban forgó betegséget terjesztő rovarok.

Hasznos megszívelni néhány jó tanácsot:

• Használjunk szúnyogriasztó szert, de ha annak hatóanyaga DEET (diethyltoluamide), akkor az háromhónapos kor alatt nem ajánlott, várandós nők ugyanakkor használhatják az alkalmazási előírások szerint.

• Viseljünk hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt, különösen nappal, amikor a Zika-vírust terjesztő Aedes szúnyog igencsak aktív.

• Aludjunk, pihenjünk szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben, de megteszi az ágyra rögzíthető szúnyogháló is.

 

ORSZÁGOK, AHOL JELENLEG TERJED A ZIKA-VÍRUS:

Ebbe a kategóriába azok az országok/területek tartoznak bele, ahonnan az elmúlt 3 hónapban jelentettek Zika-láz megbetegedéseket.

• Szórványosan fertőzött az az ország/terület, ahol az elmúlt 3 hónapban nem jelentettek több mint 10 megbetegedést.

• Intenzív vagy széles körű Zika-vírus terjedés van egy országban/területen,

– ahol egy régióban több mint tíz esetet jelentettek, vagy

–legalább két különálló régióból jelentettek helyi eredetű Zika-vírus fertőzést, vagy

– az országban/területen több mint három hónapja jelentenek Zika-vírus okozta megbetegedéseket.

A július 11-i adatok szerint a múlt három hónapban 49 országból/területről jelentettek helyi eredetű Zika-láz megbetegedéseket világszerte:

Dél-Amerika: Argentína, Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia-Guyana, Kolumbia,  Paraguay, Peru, Suriname, Venezuela

Közép-Amerika: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Nicaragua, Panama

Karib-térség: Amerikai Virgin-szigetek, Anguilla, Aruba, Barbados, Bonaire, Curaçao, Dominikai Közösség, Dominikai Köztársaság, Grenada, Guadeloupe, Haiti, Jamaica,  Martinique, Puerto Rico, Saint-Barthélemy, Saint Lucia, Saint Martin, Sint Eustatius, Sint Maarten, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago

Csendes-óceáni térség: Amerikai Szamoa-szigetek, Fidzsi-szigetek, Mikronéziai Szövetségi Államok, Szamoa-szigetek, Tonga-szigetek

Egyéb országok: Fülöp-szigetek, Guinea-Bissau, Indonézia, Thaiföld, Zöld-foki-szigetek

Címkék