Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mély a lakhatási válság, a kormányzati intézkedések nem segítenek

Mély a lakhatási válság, a kormányzati intézkedések nem segítenek
Infovilág

Magyarországon mintegy 30 ezer ember él hajléktalanként, a lakosság 40%-a túlzsúfoltan, a gyermekek csaknem harmadának penészes, nedves, ezért egészségtelen az otthona és több mint 90 ezer gyermek nő fel fürdőszoba, vc nélkül. 140 ezer háztartás nem tudja fizetni jelzáloghitelének törlesztő részleteit, családok százezrei pedig a rezsiköltségeket. Háromszázezren élnek leromlott állapotú, elszigetelt településrészeken.

A Habitat tanulmánya szerint az egyik legnagyobb tömeget érintő probléma, a lakhatás megfizethetőségében is így volt ez: a 2015. év intézkedési számos család helyzetét nem javították, hanem inkább rontották. A központi lakásfenntartási támogatás és adósságkezelési szolgáltatás megszüntetése, és a települési támogatások rendszerének bevezetése nem kezelte az addigi támogatási rendszer problémáit, miközben előnyeiből sokat megszüntetett és összességében kiszámíthatatlanabb rendszert eredményezett.

A fizetésképtelen jelzáloghitelesek helyzetének megoldására is legfeljebb részleges megoldások születtek. A szigorú feltételekkel bevezetett magáncsődöt egyelőre mindössze néhány száz háztartás próbálta igénybe venni. A Nemzeti Eszközkezelő programjának bővítése újabb családok számára lehet – legalább egy időre – megoldás, ám a bővítés mértéke lényegesen elmarad a segítségre szorulók számától.

Címkék