Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyáron történik a közúti gyermekbalesetek harmada

Nyáron történik a közúti  gyermekbalesetek harmada
Infovilág


Rendőrségi adatok szerint a gyermekeket érintő közúti közlekedési balesetek harmada a nyári hónapokban történik. A gyerekek közúti baleseti sérüléseiket a nyári hónapokban leggyakrabban gépjárművek utasaiként szenvedik el, s autók utasaként éri őket a legtöbb halálos baleset is. A nyári hónapokban a közúti balesetek mellett nagyon sok a kerékpáros gyermekbaleset, amelynek nagy része nem a közutakon, hanem a játszótereken, parkokban vagy az udvarokon történik.

(Kép: nzz.ch)

Az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításról szóló 119/2003. (VIII. 14.) Kormányrendelet alapján minden 3–18 év közöttinek alanyi jogon jár állami balesetbiztosítás. A KSH adatai szerint mintegy 1,5 millió gyermek tartozik ebbe a biztosítotti körbe, amely otthon, az óvodában, az iskolában, utazás közben bekövetkező balesetekre nyújt fedezetet itthon és külföldön egyaránt. A szolgáltatások köre korlátozott, emiatt a biztosítás külföldi utazások alkalmával nem helyettesíti az utasbiztosítást.

Az állami balesetbiztosítás mellett jó néhány biztosító kínál akár már néhány ezer forintos éves díjért az államinál jóval magasabb biztosítási összeget tartalmazó szerződést. Ezek a biztosítások nemcsak a gyermek 18 éves koráig nyújtanak szolgáltatást, hanem a felsőfokú tanulmányok végéig, 23-25 éves korig is kiterjeszthetők.

Ugyanakkor a tanulóbiztosítás megkötése előtt érdemes figyelembe venni, hogy ha a családnak van lakásbiztosítása, akkor az is tartalmazhat a családtagokat ért balesetekre szóló biztosítási fedezetet.  

Hazánkban néhány év óta léteznek halálesetre, egészségkárosodásra szóló, akár több millió forintos fedeztet nyújtó gyermek baleset- és betegségbiztosítások is, amelyek számos kiegészítő fedezetet is tartalmaznak. Asszisztencia szolgáltatást, a hét minden napján 0-24 órában igénybe vehető orvosi call-centert, „második orvosi szakvéleményt”, betegszállítást és képalkotó diagnosztikai eljárások fedezetét egy bizonyos összegig. Tartalmazhatnak pszichológusi konzultációt nehéz élethelyzetek esetén, illetve – huzamos kórházi vagy otthoni ápolás esetén – magántanári tiszteletdíjat is.

Címkék