Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Főjegyzői találkozó az okosváros-stratégiákról Pozsonyban

Főjegyzői találkozó az okosváros-stratégiákról Pozsonyban
Infovilág

Az életminőség szem előtt tartása és az újítás/megújulás az alapja Pozsony okosváros-stratégiájának – mondta Ivo Nesrovnal, Pozsony polgármestere és Martin Maruška főjegyző azon a találkozón, amelyet öt főváros részvételével a minap tartottak a szlovák fővárosban a smart city stratégiákról és Szlovákia soros EU-elnökségéről. A találkozón Bécs, Budapest, Prága és Ljubljana is képviseltette magát.

A főjegyzői találkozó részvevői.

Erich Hechtner, Bécs magisztrátusi igazgatója elmondta: az osztrák főváros smart city-stratégiájának két fontos szempontja a társadalmi szemléleti befogadás és elfogadás, továbbá a városlakók bevonása a kezdeményezésekbe. Mivel minden város hasonló kihívások előtt áll – egyre szűkösebb költségvetésből kell mind szélesebb körű szolgáltatásokat nyújtaniuk a gazdaságosság és a fenntarthatóság szem előtt tartásával –, ezért rendkívül fontos a tapasztalatcsere, meg az is, hogy a városok tanuljanak egymástól. 

Pozsony például már fel is vette a kapcsolatot Bécs okosváros-ügynökségével, a TINA Vienna GmbH-val. A szlovák főváros intelligensváros-stratégiájának alappillére az újítás/megújulás és az életminőség szem előtt tartásának együttese, éppen ezért célja, hogy az Európai Unió Tanácsa soros elnökeként még nagyobb hangsúlyt kapjon az innováció az európai vitákban.

A találkozón Bécs, Budapest, Ljubljana, Pozsony és Prága főjegyzői megállapodtak: az okosváros kialakításában, fejlesztésében az eddiginél szorosabbra fűzik az együttműködésüket.

Címkék