Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jó kétmilliárd forint jut a könnyűzene támogatására

Jó kétmilliárd forint jut a könnyűzene támogatására
Infovilág

A részletekről elhangzott: az idén 625,5 millió forintos kerettel bővül a hazai könnyűzenei utánpótlásra fordítható összeg – jelentette be a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Doncsev András. Tőle tudhatták meg a tájékoztató részvevői azt is, hogy 300 millió forintos támogatást kap a népzenész- utánpótlást célzó Halmos Béla-program. A Könnyűzenei Kollégiumnak 620 millió forint jut, a Zeneművészeti Kollégium számára pedig 744 millió forint áll rendelkezésére.   

Az idén a Cseh Tamás-program harmadik évada kezdődik; súlyponti célja a mindennapos iskolai zenélés megvalósítása. Erre 100 millió forint jut, és az ősszel zenei oktatási konferenciát rendez a Nemzeti Kulturális Alap. Elhangzott továbbá: az alap 525 millió forintot kap az üres adathordozók után szedett (tavaly 1,4 milliárd forint gyűlt össze) jogdíjakból.

Már július 1-jén megjelennek a Cseh-program harmadik évadának első pályázatai: zenekari alprogramja alapján kezdő együttesek számára írnak ki pályázatot július végi beadási határidővel, az elbírálás várhatóan szeptember végén lesz. A tervek szerint 25 zenekart támogat majd a program két-kétmillió forinttal. Ezzel párhuzamosan a fővároson kívüli és határon túli klubok számára is megjelenik a pályázati kiírás. A nyáron az elő-zenekari, valamint a nemzetközi piacra lépést támogató alprogram pályázatai is megjelennek.

A komoly- és népzenével foglalkozó zeneművészeti kollégium 744 millió forinttal számolhat: 53 millió a szépirodalmi, 124 millió a színházi, 16 millió a tánc-, 120 millió forint jut a filmművészeti kollégium támogatására.

Az NKA a Cseh Tamás-program támogatott zenekaraival, tájékoztató sátorral és előadásokkal várja az érdeklődőket számos nyári fesztiválon, a többi között a velencei EFOTT-on, Veszprémben az Utcazene-fesztiválon, a debreceni Campuson, a kapolcsi Művészetek Völgyében, a Szegedi Ifjúsági Napokon.

A népzenész-utánpótlásra létrehozott Halmos Béla-program megvalósításáért felelős kollégium vezetője, Liber Endre bejelentette: a megvalósításra szánt 150 millió forintos keretet megduplázzák, és öt alprogramra lehet pályázni: folkklubokra, a népművészeti fesztiválokra, hazai és külföldi koncertekre, néptáncegyüttesek zenei támogatására, népzenei képzésre.

„A zene ünnepén” kora délutántól késő estig öt színpadon, 50 zenekar lépett fel a budai Várkert-bazárban, köztük a Cseh Tamás-program idei támogatott együttesei adnak ingyenes koncerteket.

 

Címkék