Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiberbűnözőket segített elfogni a Kaspersky Lab

Kiberbűnözőket segített elfogni a Kaspersky Lab
Infovilág

Öt évvel ezelőtt fedezte föl a Kaspersky Lab egy szervezett kiberbűnözői csoport tevékenységét, amely a Lurk trójait – egy fejlett, univerzális, több modulos, kiterjedt funkcionalitással ellátott rosszindulatú programot – használta az áldozatok számítógépe feletti ellenőrzés megszerzésére. A kiberbűnözők az online banki szolgáltatások meghekkelésével kíséreltek meg pénzt ellopni az ügyfelek bankszámlájáról.

A Kaspersky szakértői kezdettől közreműködtek a rendvédelmi szervek Lurk elleni nyomozásában. Már a vizsgálat korai szakaszában megállapították, hogy a Lurk orosz hackerek egy csoportja, súlyos fenyegetés a szervezetekre és a számítógép-használókra. A Lurk másfél évvel ezelőtt kezdte támadni a bankokat. Előtte  rosszindulatú programjával vállalati és otthoni gépeket vett célba.

Ruszlán Sztojanov/ Руслан Стоянов, a számítógépes incidensek kivizsgálásával foglalkozó részleg vezetője tudósítónknak elmondta: szakértők elemezték a rosszindulatú szoftvert, továbbá azonosították a hackerek hálózatának számítógépeit és szervereit. Ezen ismeretek birtokában az orosz rendőrség azonosítani tudta a gyanúsítottakat, és bizonyítékokat gyűjtött az elkövetett bűncselekményekről. „A jövőben is segíteni fogjuk a hatóságokat abban, hogy minél több kiberbűnöző kerüljön az igazságszolgáltatás látókörébe”.

 

A letartóztatáskor az orosz rendőrségnek sikerült megakadályoznia több mint 30 millió dollár hamis tranzakciókkal történő átutalását.

Címkék