Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csúcstechnológiájú erőművet avatott a Hamburger Hungária Dunaújvárosban

Csúcstechnológiájú erőművet avatott a Hamburger Hungária Dunaújvárosban
Infovilág

A magyar papírgyártás vezetője, a Prinzhorn Csoport három hazai vállalata – a hulladékpapírt összegyűjtő Duparec, a hullám-alappapírt gyártó Hamburger Hungária és a hullámpapír dobozokat készítő Dunapack – tevékenysége által hosszú távon is fenntartható, környezettudatos körfolyamatot hoz létre, újszerű csomagolási megoldásokat kínál hulladékpapírból. A saját erőmű megépítésével a Prinzhorn Csoport ezt a körfolyamatot teszi teljessé, növelve versenyképességét a regionális és európai piacokon.

A 150 millió euró értékű, kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőmű szilárd tüzelőanyagokat, egyebek között a papírgyártás közben keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet használ fel. A csúcstechnológiájú létesítmény annyi hő- és villamos energiát állít elő, amennyi a papírgyár működtetéséhez szükséges, és hasznosítja a mindeddig lerakókban tárolt termelési hulladékot is.

Az erőmű kapacitása felhasznált tüzelőanyagban mérve 172 MW, előállított hőben és villamos energiában kifejezve pedig 158, illetve 42 MW. Azáltal, hogy az erőmű egy százalékkal  csökkenti az ország függőségét az importigényes földgáztól, növeli az önellátást és végső soron a Magyarországon létrejött hozzáadott értéket. 

Az energiatermelés hatásfoka kiemelkedően magas, 75%-os az erőműben, ami hagyományos villamos erőművekhez képest több mint kétszeres hatékonyság, ezáltal fele annyi energiát használ fel. A kedvező tüzelőanyag-összetétellel együtt több mint harmadával csökkenti a gyár szén-dioxid-kibocsátását. A környezetterhelés minimalizálására az erőműben a legmodernebb füstgáztisztító berendezések üzemelnek, így a működés a környező települések lakosai számára szinte észrevétlen.

Címkék