Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Illés-klub: emléktábla-avatás az FMH-ban

Illés-klub: emléktábla-avatás az FMH-ban
Infovilág

Szörényi Levente.Az avatásról természetesen nem hiányzott Szörényi Levente.  A Cseh Tamás-program képviseletében ott volt Vass Norbert, a Fővárosi Művelődési Ház részéről Szűcs Ferenc igazgató, valamint Gittinger Tibor, az Illés KluBOSCHok Bráti Körének vezetője is. (A szerk. megj.: a Bosch a valamikori Autóvillamossági Felszerelések Gyárának kultúrotthona volt…)

Szörényi Levente megjegyezte: jó lenne emléktáblát elhelyezni az egykori Várklub épületén, a budai Hess András téren, ahol a hatvanas években Illésék rendszeresen felléptek szombat esténként.

Gittinger Tibor elmondta: az „igazi” Illés-klub 1968–73 között, a zenekar fölbomlásáig működött. Abban az időszakban szerda esténként, ha esett, ha fújt, a klub megtartotta a rendezvényét. Az Illés-zenekar mellett rendszeresen szerepeltek a kulturális élet más, jeles képviselői is. Bródy János volt a klubvezető. Társadalmi vezetőség voltunk, faliújságot szerkesztettünk, gondoskodtunk a párnákról, amelyekre a vendégek telepedtek, hogy még közelebb legyenek a zenekarhoz.

Szörényi Levente és Fehér Ádám duója.

A klubtörténet második felvonása 1992. december 22-én kezdődött, s ma is tart: ez az Illés KluBOSCHok Baráti Köre. A névben a KluBOSCHok szó magába foglalja a Boschnak (tehát a valamikori Autóvillamossági Felszerelések Gyárának kultúrotthonának), az Illés-együttes ugyancsak nevezetes klubjának a nevét. A baráti kör az eredeti Illés-klub jogfolytonos utódja, tagjai ápolják az egykori, Illés-életérzést a zenekar ma élő tagjaival, Szörényi Leventével, Bródy Jánossal és Szörényi Szabolccsal együtt. Amikor az FMH régi épületét – vele együtt a Körcsarnokot is – lebontották, az Illés KluBOSCHok Baráti Köre a többi között a Fonóban meg a pesti Arany 10-ben működött. Miután felépült az FMH új épülete, a klub visszaköltözhetett.

A mai évadzáró bulin Szörényi Levente együtt játszott a 10 éves Fehér Ádámmal, a legfiatalabb hazai blues-gitárossal.  Fellépett a Blues Steel, az éppen 10 esztendős A.B.SZ. zenekar és  a Hundows együttes. Az este vendégei között voltak az Echo együttes tagjai, Varannai István és Tamás László is.

Címkék