Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fényszobor is várja majd az utazókat a bécsi Südtiroler Platzon

Fényszobor is várja majd az utazókat a bécsi Südtiroler Platzon
Infovilág

Egyszerre hívogat majd egy kis üldögélésre és bonyolít le nagy átmenő forgalmat a bécsi Südtiroler Platz, amely éppen az osztrák főváros új főpályaudvarával, a Hauptbahnhoffal szemben található. A környékbeliek szerint is csak mérsékelten vonzó közterület 2017-ig bruttó 2,2 millió euróból kap új arculatot.

Maria Vassilakou polgármester-helyettes és a 4. kerület elöljárója, Leo Plasch látható a felújítási munkák kezdetekor. (Foto: Furthner/PID)

A tervezésbe a lakosságot is bevonták; a helybéliek 2013 őszén oszthatták meg elképzeléseiket a tér jövőjéről az illetékesekkel. Az ötleteket és igényeket – rövid, közvetlen átkelési lehetőségek a téren, biztonság, zöldterület, lehetőség az üldögélésre és találkozásra – a meghívásos tervpályázat kiírásakor is szem előtt tartottak. Ráadásul a pályázatok elbírálásakor az építészek, tájépítészek és művészek mellett egy környékbeli lakos is tagja volt a zsűrinek.

Az osztrák, német, belga és holland résztvevők közül 2014 áprilisában végül a zwoPK Landschaftsagentur és a berlini művész, Michael Sailstorfer terveit választották ki, akik zöld szigeteket, pihenő- és játszóhelyet, ivókutat, a metró szellőzője fölé pedig fényszobrokat javasoltak. Ráadásul egy hiányzó járdaszakasz megépítésével, valamint a kerékpárutak építészeti elkülönítésével javítják a téren a biciklisek és gyalogosok közlekedési lehetőségeit.

A munkákat több szakaszban végzik el, a vízvezetékek cseréjével már végeztek is a területen. A megvalósítást egy környékbeli lakókból, a kerületi pártok, valamint a helyi intézmények képviselőiből álló csoport felügyeli, hogy maradéktalanul érvényesüljenek a környékbeliek igényei alapján megfogalmazott szempontok.

Címkék