Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Teszthívás 4G-hálózaton – internetes mobiltelefonálás

Teszthívás 4G-hálózaton – internetes mobiltelefonálás
Infovilág

A 4G-n végzett hanghívással minden eddiginél gyorsabban kapcsolódhat össze a hívó és a hívott fél. A VoLTE (Voice-over-LTE) technológiának köszönhetően a mobilinternetezésen túl a hangszolgáltatások is a 4G minőségében bonyolíthatóak le, ami elsősorban gyors kapcsolást, HD-hangminőséget és hívás közben is 4G sebességű adatkapcsolatot tesz lehetővé. Jelenleg a 4G-s adathasználatra képes telefonok hívás kezdeményezésekor a közeli 2G- vagy 3G-hálózatra váltanak, ami meghosszabbítja a hívás létrejöttének idejét. A 4G-hanghívások viszont megmaradnak majd a 4G-hálózaton, így érezhetően csökken a kapcsolás időtartama. 

De nem ez lesz az egyetlen, érezhető előnye a teljesen IP-alapúvá váló telefonhívásoknak, hanem a többi között az is, hogy a 4G-n kezdeményezett hívások a telefonok akkumulátorát is jóval kisebb mértékben terhelik meg, mint a hagyományos technológia. 

Az első teszthívást Christopher Mattheisen bonyolította le a távközlés világnapján tartott sajtóeseményen. A megoldás tesztelése közben a Magyar Telekom szakemberei folyamatosan dolgoznak azért, hogy minél hamarabb elérhetővé váljék az ügyfelek számára országosan is a technológia.

A távközlés világnapján a cég vezetékes hálózatfejlesztési terveiről is beszélt Christopher Mattheisen, aki kifejtette: „A Telekom elkötelezett abban, hogy a kiváló minőségű szolgáltatások elérhetősége céljából tavaly tavasszal felgyorsítottuk új generációs hálózatunk fejlesztését, aminek eredményeként arra számítunk, hogy ez év végére már 2,7 millió háztartásban lesz elérhető a Magyar Telekom nagysebességű, szélessávú internet-szolgáltatása. Saját forrásból több mint félmillió új háztartásba szeretnénk eljutni; eddig 170 ezret már elért a Telekom. Ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy Magyarországon az elsők között valósuljon meg a teljes szélessávú, legalább 30 Mbit/s sebességű internet-lefedettség.”

Címkék