Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pribojszki itt, Pribojszki ott – lemezbemutató a Kobuciban

Pribojszki itt, Pribojszki ott – lemezbemutató a Kobuciban
Infovilág

A duó nemrégiben tartotta első albumának a lemezbemutatóját a Muzikum klubban, a Pribojszki-band gőzerővel dolgozik legújabb korongján. Ennek bemutató koncertje június 8-án lesz az óbudai Kobuci kertben.

– Mostanáig úgy gondoltam, hogy a Grunting Pigs vadonatúj formáció.

–  Nem annyira új, jó ideje szerepelünk Szász Feri gitáros kollégámmal és barátommal együtt, aki egyébként – nincs benne semmi különös – a Pribojszki Mátyás Bandben is gitározik. Rendezvényekre, kisebb klubfellépésekre álltunk össze. Annyira jól érezzük együtt magunkat, hogy a minap bemutathattuk az első lemezünket.

– Eközben a Pribojszki Mátyás Band is működik, újabb feladatok várnak rá.

– A band-del a minden a lehető legnagyobb rendben. Június 8-án jelenik meg a következő nagylemezünk „My Stories” (Történeteim) címmel, amiből kiderül, hogy többnyire rólam szól. Ki másról is szólna? – teszi hozzá nevetve.  

– A zenekarban történtek változások…

– Több változás is volt az utóbbi években; kisebb-nagyobb konfliktusok, amelyek előbb vagy utóbb változásokat hoznak – csakúgy, mint egy párkapcsolat esetében. Ilyesmi a legtöbb zenekar életében is előfordul, ekként a Pribojszki Mátyás Band esetében is. Örömünkre éppen esztendővel ezelőtt csatlakozott hozzánk Csizmadia „Csizi” László basszusgitáros, vele újra kereknek érzem a ritmusszekciót, ami minden zenekar produkciójában az egyik legmeghatározóbb.                                          

A másik változás, hogy 11 év után megbeszéltük Kovács Erik zongoristával, aki egyben egyik alapítója volt a band-nek, hogy nélküle ismét klasszikus kvartettben játszunk, zongora nélkül. Most, az új lemezen négyesben (Molnár Dániel dobossal) szerepelünk, de van zongorista vendégünk: Nemes Zoli barátunk, valamint az Ausztriából érkező Raphael Wressing, aki Hammond-orgonán játszik. A június 8-án megjelenő lemez érdekessége, hogy elkészítéséhez olyan nemzetközi blues-ikonokat kértem fel közreműködésre, akikhez régóta személyes kapcsolat is fűz. Köztük van Charlie Musselwhite blues-legenda, amerikai szájharmonikás, énekes, gitáros, dalszerző, Bob Margolin, gitáros, énekes, dalszerző, aki hosszú évekig Muddy Waters gitárosa volt, s John Mayallal is játszott.  A meghívott vendégek között lesz továbbá Andy J. Forest, Kid Andersen, Ripoff Raskolnikov, Nemes Zoltán, Little G. Weevil, Bill Barrett és Ryan Donohue. A közreműködők közül, sajnos, nem tudtam mindenkit meghívni a lemezbemutató koncertre, de  Andy J. Forest, Ripoff Raskolnikov, Nemes Zoli és Little G. Weevil ott lesz a Kobuciban.  Jó buli számítunk.

– A Pribojszki Mátyás Bandről mostanában nem sokat lehetett hallani.

– Tesszük a dolgunkat, hónapokig az új lemezünkkel voltunk elfoglalva, próbáltunk, koncerteztünk. Az új lemezanyagot most keverik Kaliforniában. Május elején új videoklipet készítünk, amit a lemezzel együtt fogunk népszerűsíteni. Meggyőződésem, hogy ma már egy blues-lemezhez is szükség van erre.

– Térjünk vissza a Röfögő Malacokhoz!

– A duónak tehát ez az első lemeze: 12 dal, bő háromnegyed óra. A band legalább négyötöd részt saját számokkal szerepel, a Grunting Pigs küldetése, hogy életben tartsa a klasszikus bluest, s csak néhány saját szerzeményt játszik. Az igazi nagy kedvenceink számait vesszük elő és adjuk elő a mi sajátos, egyedi duó-hangzásunkban. Játszunk Junior Parkert, Sonny Boy Williamsont, Walter Hortont, Muddy Waterst, Willie Dixont, Jimmy Reedet, Little Waltert… Ezeket a zenészeket nagyon szeretjük, a mi örömünket próbáljuk a két hangszerrel, szájharmonikával és gitárral képviselni.

A band kicsit modernebb, akár több műfajban, stílusban is „utazik”, a duó inkább a klasszikus, tradicionális bluest játssza. Mind a duóban, mind a band-ben elég demokratikus a hangszerek megszólalása. A szájharmonika a zenekar egyik eleme, nem akarom, hogy csak arról szóljon, de természetesen domináns. A Grunting Pigs – „Grunt away” lemezbemutatón előbb duóban játszottunk, aztán megjelent az én kis csapatom is. Egy este két produkciót kapott tehát a közönség: egy lassúbb, finomabb kört és egy peckesebb, hangosabb másodikat.

A blues nem feltétlen szomorú, lírai műfaj. Én magam is a kicsit vidámabb oldalát fogtam meg a duó lemezén is. Már a legkorábbi bluesokban megvoltak a vidám, pikírt szövegek és szófordulatok. Ha valaki beleássa magát, felfedezheti, hogy milyen vidáman énekli meg és adja elő a szerencsétlen, hogy elhagyta őt a nője, és nem minden esetben kántálta szomorúan el ezt az alaptémát néhány előadó. A bluesnak természetesen van lassú, lírai oldala, és van másmilyen is.

Pribojszki ezután elmondta, hogy a duót tulajdonképpen az igény szülte. „Ha két ember van a színpadon, szabadabban zenél. Minél többen vagyunk, annál több a kötöttség. Az idén sokkal többet játszottunk duóban. Az év elején egy hosszabb hollandiai turnén jártunk, nagy sikerünk volt. Készülünk hazai és külföldi fellépésekre, fesztiválokra –természetesen a band-del is.

Pribojszki Mátyásról köztudott, hogy az egyik legismertebb hazai és európai szinten is jegyzett és elismert szájharmonikás, énekes. A Pribojszki Mátyás Banddel és más formációkkal keresztül-kasul bejárta földrészünket, jó 30 országban koncertezett.  Magyarországon alig akad olyan komoly klub vagy fesztivál, ahol ne lépne fel. A múlt 20 évben mintegy 10 saját nagylemezt, valamint egy dvd-t  jelentetett meg.  A “How many more?” című album 2008-ban aranylemez lett. Az együttes megkapta a Budapest Fringe Fesztivál különdíját (2007), majd szakmai díját (2009) is. Pribojszki Mátyás még 1997-ben megkapta a németországi Szájharmonika Világbajnokságon a legmagasabb minősítést a világ legjobbjaiból álló szakmai  zsűritől, majd 12 év   elteltével már ő maga volt az egyik meghívott zsűritag és fellépő művész a trossingeni szájharmonika-világbajnokságon. 2011 júliusában szintén a nemzetközi zsűri tagja és fellépője az észtországi Baltic-Nordic Szájharmonika-fesztiválnak. Folyamatosan eleget tesz hazai és nemzetközi fesztivál-meghívásoknak Német-, Finnországban, a Beneluxban. A memphisi International Blues Challenge győztesének, Little G. Weevilnek a vendégeként egy hónapos amerikai turnén járt, hét államban adott vendéglátójával együtt közös koncerteket.         

 

Címkék