Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szombathely a bélyegnapi blokkon – zöld Európa

Szombathely a bélyegnapi blokkon – zöld Európa
Infovilág

Szombathely, Vas megye székhelye, amely a római Savaria helyén jött létre. A terület már a rómaiak előtt, az újabb kőkorban, a bronzkorban és a késői vaskorban is lakott volt. A késői vaskorban a város területét kelták lakták. A római uralom alatt, I. Claudius császár uralkodása idején a város a Colonia Claudia Savaria nevet kapta. Első virágkora Domitianus császár uralkodásának idejére tehető. Akkor kezdődtek meg az első nagy építkezések. Traianus császár idején Pannónia tartományát Alsó- és Felső-Pannóniára osztották. Később Septimus Severust ott kiáltották ki császárnak, ami kedvezően hatott a város további fejlődésére. I Constantinus megkísérelte a században elindult hanyatlást megállítani, de nem járt sikerrel. A birodalomnak egyre nagyobb belső és külső válsággal kellett megküzdenie. Végső pusztulását egy földrengés okozta. A honfoglalástól a 13. század közepéig a város a salzburgi érsekséghez tartozott, és Gizella királyné jegyajándékaként lett Magyarországé. Forrás: szombathelyapp.hu

A 600+300 Ft-os feláras, sorszámozott bélyegblokk bélyegképének fő motívuma Szent Márton-hermája, valamint egy római kori oszlopfő. A blokk keretrajzán a város nevezetességei közül látható néhány, pl.: Szombathelyi Iseum épülete, a Szentháromság-szobor, néhány portré a Császárkőről, a kőtár kincsei, valamint a püspöki palota mennyezeti festménye.

A bélyegsorozat 115 forintos bélyegén látható motívumok: a kőtárból a Sempronius család síremléke, illetve a püspöki palotából egy római kori jelenet, a freskón Constantinus Chlorus egy győzelem után törvényt hirdet Savariában. A 145 forintos címleten a Szentháromság szobor, illetve a Székesegyház szentély részlete található.

A blokk borítékjának főmotívuma a Szent István szobor, a sorozaté pedig a Fő téri szökőkút részlete. – Az alkalmi bélyegzőn a Császárkő stilizált rajza szerepel.

 

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete évente kínál lehetőséget tagjainak arra, hogy közös témakörben Europa-bélyeget bocsássanak ki. A tagországok az idén azonos grafikával adják ki bélyegüket Think Green (Gondolkodj zölden!) címmel. A bélyeggrafikát ezúttal nemzetközi pályázaton választották ki.

Az első helyezést a ciprusi Doxia Sergidou grafikusművésznő alkotása nyerte el, ami így a megvalósult bélyeggrafika alapját adja minden kibocsátó országban. A nemzetközi pályázaton minden tagország egy művel indulhatott. A versenyben a – bélyegkisív ívszélén is látható – magyar bélyegterv a harmadik helyet érte el. A magyar bélyeg tipográfiáját, valamint a keretrajzot, a kapcsolódó boríték és bélyegző tervét Baticz Barnabás grafikusművész tervezte. Az újdonság a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

 

A ma emberének az élet számos területén nyílik lehetősége, hogy kisebb-nagyobb erőfeszítések árán környezettudatosan éljen. A zölden gondolkodás és cselekvés a Föld állapotának megóvását, életkörülményeink és környezetünk javítását is szolgálja. Néhány, könnyen megvalósítható ötlet: bevásárlás nejlonzacskó nélkül, vászontáska, vagy kosár használatával. Szelektív hulladékgyűjtés. Komposztálás. Locsoláshoz gyűjtsünk esővizet. Elromlott eszközök javíttatása. Használt, megunt dolgaink elcserélése, továbbadása. A helyi piacokon kínált élelmiszerek vásárlása, fogyasztása. Újrahasznosított termékek használata. Könyvtárak és kölcsönzők igénybevétele. Környezetbarát tisztítószerek alkalmazása. Utazás tömegközlekedési eszközökkel. Forrás: lass-zolden.hu, zoldtomb.hu

 

Címkék