Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Király! A jövő henteseit képezi a Regnum

Király! A jövő henteseit képezi a Regnum
Infovilág

Félsertéseket darabolnak a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. bicskei húsüzemében. MTI Fotó: Máthé ZoltánA húsipart tekintve mindenképpen! A tizenkét éven át csak húsüzemként működött Regnum mostantól szakmai műhely is. Az ott tanuló fiatalok joggal jellemzik ekképpen: „király”. Mi több, „királyság”, elvégre a latin „regnum” szó a királyt és birodalmát együtt jelenti a magyar „királyság” szavunkban…

Elképesztő gyorsasággal rohan az idő, még szerencse, hogy az emlékezet megőrzi a végtelen homokóráján lepergett eseményeket. Köztük azt is, amelyre éppen ma célszerű utalni, nevezetesen: a Spar bicskei húsüzemének az avatására. Lapunk 2005. február 7-én tudósított az eseményről (Jó ízű bicskei üzemavató…) Akkor a többi között ezt írtuk: «Miközben másutt és mások húsüzemeket zárnak be – pontosabban: kénytelenek bezárni –, aközben a 2004. évi magyar kereskedelmi Oscar-díjas Spar Magyarország Kft. húsfeldolgozót nyit – hangzott el a fenyőfa-logójáról ismert nemzetközi cég bicskei házi ünnepségén. Azt is bejelentették a házigazdák, hogy a magyarországi jó 150 Spar, Interspar és Kaiser’s boltot ezentúl a 3,5 milliárd forint beruházással 14 hónap alatt elkészült bicskei húsfeldolgozóból látják el az „uralkodó ízt” hordozó Regnum márkatermékekkel…»

Meghökkentő közlés is elhangzott a mai üzemlátogatás alkalmával, nevezetesen: Berlinben tavalyelőtt mindössze nyolc hentes kapta meg szakmai oklevelét. Itthon sem különb a helyzet: henteshiány van, mert a keresett magyar hentesek – a hazainál sokkal jobb jövedelmek reményében – külföldre távoztak. Nem Azerbajdzsánba, az Orbán-kormány „keleti nyitásának” a hatására, hanem Nyugatra, ahová viszont egyre inkább nem kíván nyitogatni ez a rezsim, miközben – lásd kitűnő példaként a Spar nemzetközi vállalatbirodalmat! – onnan jó ideig szívesen jöttek hozzánk a befektetők, a többi között a kiváló magyar szakemberek miatt.

Az itt működő nyugati cégek a sajátos politikai érdekeknek alárendelt, nemegyszer jogbizonytalansággal fűszerezett magyarországi körülmények ellenére sem vesztették el (egyelőre) a bizalmukat és kedvüket az itteni fejlesztések, beruházások tekintetében.

Erről a Bicskére invitált magyar újságírók is meggyőződhettek a Spar-húsüzem nagy elismerésre méltó korszerűséggel megépített bővítménye és a hozzá kapcsolódó oktatóközpont láttán. (A Spar azóta, hogy megvetette a lábát nálunk, csaknem egymilliárd eurót, azaz jó 300 milliárd forintot fektetett be Magyarországon.)

Olasz felvágottat csomagolnak a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. bicskei húsüzemében. MTI Fotó: Máthé ZoltánErwin Schmuck, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója a többi között arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy az évente jó harmincmillió kiló sertéshúst értékesítő Spar az egyetlen kiskereskedelmi vállalat, amelyiknek saját húsüzeme van hazánkban. A három osztrák család tulajdonában lévő Spar cégcsoport 1963-ban nyitotta meg első húsüzemét Grácban. A napjainkban működő nyolcból a legújabb, legkorszerűbb, legnagyobb kapacitású éppen a bicskei.

Tekintettel a kereslet nem csupán mennyiségi, hanem minőségi és az új, friss választék iránti növekedésére, tavaly öt hónap alatt 1700 millió forintot költött a magyar Spar a 12 évvel ezelőtt létesített húsüzemének látványos bővítésére és hozzá húsipari szakmunkásképző oktatóközpont megépítésére.

Ugyanaz az élelmiszermérnök, aki 12 esztendővel ezelőtt bemutatta (mások között) e sorok írójának is az akkor avatott „királyságot”, a Regnum márkatermékek gyártóüzemét, tehát Horváth Ferenc most azt is elmondhatta, hogy a háziasszonyok által különösen kedvelt tálcás húsokkal a kiskereskedelmi láncok közül elsőként a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kapta meg a „kiváló minőségű sertéshús” védjegy használatának jogát. Már-már gyógyszergyári tisztasági követelményeknek megfelelő körülmények között készülnek Bicskén a húsok, felvágottak, kolbászok, virslik, füstölt-főtt áruk – itthon született, nem génmódosított takarmánnyal etetett sertések, marhák húsából. A mintegy 11 ezer négyzetméteres húsüzemben tavaly háromezer szarvasmarhát és 600 ezer félsertést dolgoztak föl. Horváth mérnök szavai szerint a nemrég befejezett beruházás révén nagyteljesítményű automata szeletelő és vákuumcsomagoló gépeket is munkába állítottak. Az egyik berendezés nem húst, hanem sajtot szeletel, mert ebben a formában különösen nagy a keletje.

Címkék