Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lámpással kereskedik a Magyar Vöröskereszt – minden forint a legjobb ügyet szolgálja

Lámpással kereskedik a Magyar Vöröskereszt – minden forint a legjobb ügyet szolgálja
Infovilág


Elöljáróban ide kívánkozik: ha bárki azt gondolná, hogy a stadionok építésében és állami vállalatok vezetőinek csillagászati fizetés-megítélésében oly’ korlátlanul nagyvonalú magyar kormányzat hasonló mértékben juttat anyagiakat a Magyar Vöröskeresztnek, amelynek jó 25 ezer önkéntese embert próbáló odaadással igyekszik segíteni a rászorultakon idehaza és a nagyvilágban egyaránt, az súlyosan téved. A Magyar Vöröskereszt idei állami költségvetési támogatása 100,1 millió forint. Éppen annyi, mint amennyi az egyre fölháborítóbb botrányhullámok övezte nemzeti banki vezér és főügyész-feleség munkatársának együttes, tíz havi fizetése.

Hasonlításképpen csak annyit, hogy az 1881-ben, azaz 135 esztendővel ezelőtt alakult Magyar Vöröskereszt háborúban és békében egyaránt helytáll, szükség esetében sebesülteket ápol, katasztrófából ment embereket, szociálisan hátrányos helyzetűeknek (300 ezer személy!), hajléktalanoknak átmeneti szállásról, étkeztetéséről gondoskodik, fenntartja a hazai vérellátást (400 ezer önkéntest mozgósít!), elsősegélynyújtó tanfolyamain évente mintegy 100 ezren vizsgáznak, egészségnevelési programjain százezernél többen vesznek részt, kezdeményezésére jó nyolc évtized óta megünneplik az anyák napját, keresőszolgálata évente ezer embernek segít megtalálni a hozzátartozóját… És közben a saját, országos központja már évtizedek óta mállik, korszerűtlen, felújításara szorulna, miként fizetett munkatársainak, alkalmazottainak a bére is javítandó lenne.

Az ország minden bizonnyal legrangosabb, a társadalom által legelismertebb szervezete, a Magyar Vöröskereszt mától lámpással igyekszik keresni és megtalálni azt a kis „mellékest”, amellyel (a perselyezés meg az adománygyűjtés mellett) hozzájárulhat a mindennapi kiadásainak (például az önkéntes véradók uzsonnája) a kifizetéséhez.

Kép: Csordás Ádám/Magyar Vöröskereszt

A lámpást – a jó nevű EMOS HU Kft. két termékét: egy-egy kézi és fejlámpát – a nemzetközileg elismert, respektált Vöröskereszt-emblémával hozza forgalomba a Media Markt. (Bizonyára kevesen tudják, hogy a Vöröskereszt jelképét valamennyi ország szervezete csak használhatja, ám egyiknek sem sajátja.)

A Média Markt hazai áruházaiban mostantól kapható két lámpán ott a Vöröskereszt emblémája, és aki ilyent vesz (remélhetőleg nagyon sokan lesznek, hiszen otthon, kirándulás közben egyaránt szerfölött hasznos, bajba jutottak fölkutatása közben is jól használható), az 600-600 forinttal („láthatóan”) támogatja a Magyar Vöröskeresztet, amely az itthon működő karitatív szervezetek közül elsőként vág bele kereskedelmi tevékenységbe, hogy szabadon felhasználható anyagi erőforráshoz jusson.

Az Infovilág szerkesztőjének kérdésére a sajtóesemény házigazdái elmondták, hogy Vöröskereszt-emblémával megkülönböztetett terméket árusítanak már Portugáliában, a Törökországban működő Vörös Félhold pedig 1929 óta (!) saját ásványvizet forgalmaz. Az idén és a következő években is – a Vöröskereszt alapelveivel összeegyeztethető – további termékeket szeretne bevonni kezdeményezésébe a Magyar Vöröskereszt, miáltal évi két-hárommilló forint bevételre számít.

Mindez természetesen pusztán kiegészítő forrás lehet; a szervezet továbbra is számít a társadalom együttműködésére, az adományokra és támogatásokra, hogy legalább olyan színvonalon tehessen eleget önkéntes, karitatív hivatásának, mint a múlt 135 esztendőben. 

Címkék