Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egészséges munkahelyet minden életkorban! – ma megkezdődött az európai kampány

Egészséges munkahelyet minden életkorban! – ma megkezdődött az európai kampány
Infovilág

A kampány az európai (mind magán-, mind állami) vállalkozásokra összpontosít, és kiemeli annak szükségességét, hogy a fenntartható munkavégzés és az egészséges időskor előmozdítását már a pályafutás elején meg kell kezdeni. A vállalkozások így munkavállalóik egészségét nyugdíjba vonulásukig és azon túl is védeni fogják, csakúgy, mint szervezetük termelékenységét.

Marianne Thyssen biztos kiemelte e kampány időszerűségét: „Most, amikor az európai uniós munkahelyi biztonság és egészségvédelem jövőjéről fontos megbeszélések folynak, ez a kampány rendkívül releváns. Már most el kell kezdenünk gondoskodni Európa jövőbeli munkahelyeinek és munkavállalóinak igényeiről. Az idősödő munkaerő miatti egészségügyi kihívásokat megnyugtatóan kezelő munkahelyek termelékenyebbé válnak. Ez előny mind a munkavállalóknak, mind a vállalkozásoknak.”

Lodewijk Asscher, a holland elnökség képviselője annak szükségességét hangsúlyozta, hogy a munkaerő-piacunkat a jövőre nézve fenntarthatóvá kell tennünk. „Ez a kampány hozzájárul ehhez a célhoz. Ösztönöznünk kell a munkaadókat és a munkavállalókat, hogy ruházzanak be a foglalkoztathatóságba. Végül is a legjobb eredmény mindig az emberi erőforrások hasznosításával érhető el. Ez kortól függetlenül energiával tölti el az embereket. Itt mindenképpen érvényes az az elképzelés, hogy életünk elejétől a végéig aktívnak kell maradnunk. Minél előbb kezdjük, annál tovább maradunk egészségesek és életerősek, és annál inkább tudunk alkalmazkodni a változásokhoz. Előfordulhat, hogy napjaink állásai a jövőben nem fognak létezni vagy meglehetősen megváltoznak a mostaniakhoz képest. Tehát ne várjuk meg, amíg ez bekövetkezik, fontos erre időben kellőképpen felkészülni.”

Christa Sedlatschek, az EU-OSHA igazgatója a kampány üzleti oldalát domborította ki: „Ha a teljes pályafutás alatt a fenntartható munkavégzésre összpontosítunk, nemcsak a munkavállalók tudják jobban védeni egészségüket, hanem a vállalatoknak is nagy előnyük fog származni belőle. Az egészséges munkavállalók termelékeny dolgozók, ami létfeltétele bármely, hatékonyan működő szervezetnek: ez minden fél számára előnyös. Éppen ezért nagyra értékeljük az EU-OSHA és kapcsolattartóink, valamint a hivatalos kampány- és médiapartnerek közötti együttműködést, és köszönetet mondunk nekik a korábbi kampányokban tett erőfeszítéseikért. Nagy várakozással tekintünk az elé, hogy az elkövetkező két évben ismét együttműködjünk velük.”

A kampány négy célja:

  • a fenntartható munkavégzés és az egészséges időskor támogatása már a munkavállalók pályafutásának kezdetétől;
  • annak kiemelése, hogy a kockázat-megelőzés a teljes pályafutás alatt fontos;
  • a munkaadók és a munkavállalók (a kis- és középvállalkozásokat is beleértve) információkkal és eszközökkel ellátása a munkahelyi biztonságnak és egészségvédelemnek az idősödő munkaerővel összefüggő kezeléséhez;
  • az információk és a bevált gyakorlatok megosztásának a segítése.

A kampány a „Biztonságosabb és egészségesebb munka minden életkorban” című, EU-OSHA által végrehajtott európai parlamenti projekten, valamint különféle más, az idősödő munkaerővel összefüggésben a biztonság és egészség tárgyában készített EU-OSHA-jelentéseken alapul. A kampány részeként az EU-OSHA egy e-útmutatót is közzétesz arról, hogy az idősödő munkaerőnél miként kezelhető a biztonság és az egészség kérdése.

A 2016–17. évi „Egészséges munkahelyet minden életkorban!” kampány ráirányítja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a teljes pályafutás alatt gondoskodni a munkahelyi biztonságról és az egészségről csakúgy, mint a kockázat-megelőzésről, valamint az, hogy a munkát az egyéni képességekhez kell igazítani mind a szakmai pályafutás elején, mind annak végén. A korábbi munkavédelmi témájú kampányok mintájára a jelenlegi kampányt is az EU-OSHA kapcsolattartó pontjai koordinálják tagállami szinten, és azt hivatalos kampány- és médiapartnerek támogatják.

A kampány 2016. április 15-én kezdődött. Kiemelt programok egyebek között „a munkahelyi biztonság és egészségvédelem európai hete” (2016. és 2017. október), valamint az „Egészséges munkahelyek – helyes gyakorlat” díjak ünnepélyes átadása (2017. április). A kampány az egészséges munkahelyek témájú csúcsértekezlettel fog zárulni (2017. november), amikor a kampányban részt vevő érdekeltek találkoznak az EU-OSHA képviselőivel, hogy felmérjék a kampány eredményeit és levonják a tanulságokat.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) arra törekszik, hogy az európai munkahelyek biztonságosabbak, egészségesebbek és hatékonyabbak legyenek. Az ügynökség a munkahelyi biztonság és egészségvédelem tárgyában megbízható, kiegyensúlyozott és pártatlan információkat kutat, dolgoz ki és terjeszt, valamint páneurópai figyelemfelhívó kampányokat szervez. Az ügynökséget az Európai Unió hozta létre 1994-ben, székhelye a spanyolországi Bilbaóban található. Tagjai az Európai Bizottság, a tagállami kormányok, a munkáltatói és munkavállalói szervezetek képviselői, valamint az egyes EU-tagállamok, illetve más országok vezető szakértői.

Az ügynökség munkáját bárki a Facebookon, a Twitteren, a LinkedInen és a YouTube-on követheti, vagy feliratkozhat az OSHmail havi hírlevélre. Ha rendszeres híreket és információkat szeretne kapni az ügynökségtől, iratkozzék fel az EU-OSHA RSS-hírcsatornájára. 

Címkék