Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mégsem diszkriminálta a rendőrség a romákat Gyöngyöspatán?

Mégsem diszkriminálta a rendőrség a romákat Gyöngyöspatán?
Infovilág

A TASZ szerint az ítélet felháborító, ezért felperesként felülvizsgálati kérelmet nyújtunk be a Kúriához az ítélet ellen.

A Társaság a Szabadságjogokért saját nevében, a gyöngyöspatai romák jogainak érvényesítése céljából perelte be a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján. A per célja annak bírósági kimondatása volt, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán egyrészt elmulasztott jogszerűen fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben, másrészt zaklató módon igazoltatta és bírságolta a helyi romákat, mindezzel pedig megsértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát.

Időközben a magyar bíróságok – egy másik perben – a «magyar gárda» után a Gyöngyöspatán illegális járőrözést folytató «szebb jövőért polgárőr egyesületet» is jogerősen feloszlatták, elismerve a gyöngyöspatai eseményeket gerjesztő szervezet cigányellenességét, jogsértő működését.

A TASZ által indított közérdekű perben az első fokon eljárt Egri Törvényszék megállapította, hogy a rendőrség diszkriminálta a romákat: egyrészt azzal, hogy elmulasztotta őket megvédeni a szélsőséges, cigányellenes „járőrözéstől”, másrészt azzal, hogy aránytalanul nagy számban bírságolta a romákat szabálysértések miatt, a helyi nem romákhoz képest.

Ehhez képest meglepő és sajnálatos, hogy a Debreceni Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, és nem állapította meg a rendőrség felelősségét a történtekben. A bíróság szerint a rendőrségnek nem volt jogszabályi lehetősége abban az időben a szélsőségesekkel szemben fellépni. A többi között azért sem, mert az ítélőtábla szerint a szélsőséges egyenruhások nem voltak összetéveszthetők a gárdistákkal. Meg kell jegyeznünk, hogy az első fokú tárgyaláson tanúvallomásában a megyei rendőr-főkapitány maga is «magyar gárdának» nevezte a «szebb jövőért polgárőr egyesületet».

„Nagyon szomorúak vagyunk a bíróság elutasító ítélete miatt. Ha sokára is, de némi elégtételt jelentett volna a súlyosan traumatizált gyöngyöspatai roma közösség számára egy pozitív ítélet. De nem adjuk fel! Természetesen kérjük az ítélet felülvizsgálatát, és bízunk benne, hogy az ügy a Kúrián az emberi jogok javára fog eldőlni” – mondta Jovánovics Eszter, a TASZ romaprogramjának vezetője. A perben ügyvédként a TASZ részéről dr. Erdey Péter járt el.”

A perről készített filmet itt tekintheti meg. 

Az Infovilág – a hiteles hírportál írásai a gyöngyöspatai fejleményekről (tessék kattintani!):

Gyöngyöspata: civil szervezetek levele a belügyminiszterhez

Gyöngyöspata: a TASZ azonnali intézkedéseket sürget

Maszkos ostorosok köpködhetik a terhes kismamákat?

TASZ-árnyékjelentés a gyöngyöspatai eseményekről

Gyöngyöspata: a kormány saját felelősségét hárítja

Diszkriminálta a romákat a rendőrség – Gyöngyöspata után négy évvel

Címkék