Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Oravecz Imre Aegon-díjas – madárhangok Kaliforniától Szajláig

Oravecz Imre Aegon-díjas – madárhangok Kaliforniától Szajláig
Infovilág

„Díjalapítóként és olvasóként is hatalmas öröm számomra, hogy a múlt tizenegy év nyomott hagyott a magyar közéletben: az Aegon-díjat jegyzik, a díjnak rangja van, a díj kihirdetése esemény. Jó befektetésnek bizonyult, hogy több mint egy évtizede a kortárs magyar irodalom elkötelezett támogatóivá váltunk – sokat nyújtottunk az íróknak, a hűséges és leendő olvasóiknak is” – mondta Zatykó Péter az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a díjátadó alkalmából.

Az Aegon Magyarország az ideivel együtt több mint 300 millió forintot költött a kortárs magyar irodalomra. A szerzőknek járó nettó hárommillió forintot túl évente csaknem 40 millió forint értékű média megjelenést gerjeszt a díj, ami ráirányítja a figyelmet a szerzőre. A tízes lista kötetei és a nyertes mű népszerűsítése mellett, az Aegon középiskolai tanároknak szóló oktatási segédanyagok elkészítését is segíti, valamint fesztiválokat és irodalmi eseményeket is támogat. A múlt tizenegy év tapasztalatai alapján egyértelműen látszik, hogy az eredeti kiadás után már a 3., 4., 5. újrakiadásnál tartanak a díjazott kötetek, valamint a szerző eddig megjelent műveit is népszerűsíti, nekik is új kiadásokat generál, megkettőzi az eladásokat és megsokszorozza az olvasókat.

Az idén Oravecz Imre „Távozó fa” című könyve és kiadója, a Magvető számíthat hasonló szakmai és piaci sikerre. Oravecz első kötetét (Héj, 1972) is a Magvető jelentette meg; az író volt szerzője a Szépirodalmi, a Helikon és a Jelenkor Kiadónak is; tavaly ismét visszatért első kiadójához: a „Távozó fa” életműkiadásának első kötete is egyben.

„A költő akkor is költő marad, ha regényt ír” – mondta Oravecz a múlt év végén, a „Távozó fa” könyvbemutatóján. Azt, hogy költő maradt és az „Ondrok gödre” majd a „Kaliforniai fürj” című nagyregényei után sikerrel talált vissza a versíráshoz, a „Távozó fa” eddigi kritikái is bizonyítják.

„Nyelvművészetileg kiemelkedő, innovatív, a magyar irodalmi hagyományt újraíró” kötetet keresett a hétfős zsűri a tízes lista díjra esélyes művei között. „Arany János Őszikék-ciklusához fogható költészettörténeti jelentőségű kötet a Távozó fa, úgy beszél a mindannyiunk számára ismerős tapasztalatról, az öregedésről, ahogy magyar nyelven előtte kevesen” – mondta Kulcsár Szabó Ernő, a zsűri elnöke. A zsűri több szavazási forduló után döntött, végül Térey János: A legkisebb jégkorszak című könyvével maradt versenyben Oravecz kötete.

A szakmai zsűri minden évben új tagokból áll, az idén a zsűrielnök Kulcsár Szabó Ernő irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár mellett Bán Magda újságíró, kritikus, Csuhai István kritikus-szerkesztő, Kúnos László műfordító, egyetemi tanár, László Ferenc újságíró, Schiller Mariann, középiskolai magyartanár és Rostás Eni kritikus voltak a zsűri tagjai.

Az Aegon Művészeti Díj ünnepélyes díjátadó gálája és a szerző köszöntése április 20-án este hét órakor kezdődik a Katona József Színházban.

Címkék