Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek!

Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek!
Infovilág

Bár Magyarország kivonta magát a menekültválság európai megoldási kísérleteiből, és mindent megtett, hogy a menekülőket az ország területén kívül tartsa – a többi között a kriminalizálta a határzár irreguláris átlépését, és kerítéssel zárta le az ország Szerbiával és Horvátországgal közös határát – a közbeszédet a máig tematizálja a menekültkérdés. Számos vélemény és ellenvélemény hallható ebben a témában. Csakhogy a legtöbbször nélkülözik a személyes tapasztalatokat és ismereteket, a lakosság nagy része anélkül formál véleményt sok százezer embertársáról, hogy akár egyetlen menekülttel vagy menedékkérővel találkozott is volna.

A magyarok egy része bebizonyította 2015-ben, hogy hazánknak van egy másik arca. Önkéntesek ezrei dolgoztak éjjel-nappal a budapesti és szegedi vasútállomásokon, illetve az ország déli határánál, hogy segítsen a rászorulóknak, elviselhetővé tegye a számukra a rettenetes körülményeket.

Az „Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek!” kampány célja, hogy az eddiginél befogadóbb és szolidárisabb legyen a magyar társadalom a hazánkba érkező és köztünk élő menekültekkel és menedékkérőkkel. Továbbá: összefogja a közösség nélkül maradt önkénteseket, közös gondolkozásra és cselekvésre ösztönözze őket. Az Amnesty International szeretné összehozni azt a közösséget Magyarországon, amelyik közösen dolgoznék azon, hogy hazánk igazán befogadó, nyitott és szabad ország legyen.

A kampány március 5-én kezdődik és október közepéig tart. Hazánkban élő menekülteket mutat be, akik már beszélnek vagy éppen most tanulnak magyarul, beilleszkedtek a helyi társadalomba, dolgoznak és szeretnek itt élni. Rónai Judit, az Amnesty International Magyarország sajtófőnöke a lapunkhoz eljuttatott közleményében írja:

Az ő történetük, életpályájuk, társadalmi szerepük bemutatásával emberközeli képet alakítunk ki azokról, akiket sokan névtelenül, arctalanul elítélnek. Célunk, hogy mindenki adjon egy esélyt a menekülőknek, ismerje meg őket és a történetüket, mielőtt véleményt formál róluk.

A kampány idején a folyamatos jelenlétre törekszünk: rendszeres közösségi programok és események szervezésével gondoskodunk arról, hogy az uralkodó idegenellenes retorika mellett meghallják azokat is, akik esélyt akarnak adni a kiszolgáltatott embereknek.”

Az Amnesty International kampánya tehát holnap kezdődik az Ankertben (Budapest, VI., Paulay Ede utca 33.), ahová minden érdeklődőt vár a nemzetközi civilszervezet.


A délután négy órai megnyitó után este kilencig megtekinthető Tábori Ádám fotókiállítása. Fél ötkor kezdődik a „Mi lenne, ha?” című nyílt emberi jogi óra. Fél hattól este hétig tart a színházi technikákkal támogatott fórum. Közben kerül sor az este fél kilencig tartó „Rapid randira” az Élet határok nélkül szereplőivel és közreműködőivel, majd emberi jogi kocsmakvízzel zárul a nyitónap.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója a kezdeményezés előestéjén elmondta: „A magyarok egy része tavaly már megmutatta, hogy mi az emberség, és mennyire fontos, hogy segítsünk a kiszolgáltatott menekülőknek. «Az Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek!» kampányunk lehetőséget kínál arra, hogy átléphessük saját határainkat, megismerjük és segíthessük a menekülőket. Hiszünk abban, hogy Magyrországnak van egy másik, igazi, emberséges arca is. Azokkal, akik számára fontosak az emberi jogok, és akik készek esélyt adni másoknak, azokkal együtt szeretnénk szembemenni az idegenellenes hangulattal és kommunikációval. A következő nyolc hónapban számtalan lehetőség lesz arra, hogy valódi közösséggé válhassanak mindazok, akik nyitott, szolidáris, befogadó Magyarországon szeretnének élni.”

Címkék