Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarország az orosz titkosszolgálat célkeresztjében – partner a Jobbik?

Magyarország az orosz titkosszolgálat célkeresztjében – partner a Jobbik?
Infovilág

... amit pedig tavaly még igencsak bírált. A törökökkel kötött egyezség kivitelezhetetlennek látszik, emiatt Berlin még jobban visszaléphet a következő években. Tony Barber úgy ítéli meg, hogy az EU-t – intézményként – aligha lehet felelőssé tenni az Európán kívül kirobbant válságért. De nem lehet a brüsszeli technokratákat sem okolni az akadozó és egyre inkább szégyenletes válaszért. A babér az egyes kormányoknak jár, amiért önző, tisztességtelen és rövidlátó módon jártak el, és ily módon veszélyeztetik az unió értékeit, valamint a nemzetközi jogot.

Teljesen egyértelmű, hogy a tagállamoknak közösen kell fellépniük és meg kell osztaniuk a válság kezelésének terheit. Nem cselekedhetnek egyoldalúan, mert csakis együtt vonhatják az eseményeket legalább valamennyire ellenőrzésük alá.

A Törökországgal létrejött megállapodásról annyit, hogy egykor a tagságot ahhoz kötötték, átveszi-e a jelölt az olyan normákat, mint a liberális demokrácia és a jogállam. Ám amikor az EU felvizezi a saját értékeit, akkor a törökök miért ne szállhatnának be a buliba?

A német hírszerzés szerint a magyarok, a csehek és az osztrákok vezetik azt a listát, amelyben az orosz titkosszolgálat annak alapján osztályozza az uniós tagállamokat, hogy azok mennyire sebezhetőek a manipuláció szempontjából – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Európa meggyengítésére Moszkva olyan erőket támogat a földrészen, amelyek ellenzik az uniót és az euro-atlanti partnerséget. Keresi az egyes államokban a gyenge pontokat, amelyeken keresztül lehetséges azután a befolyásolás.

Ebből a szempontból különösen fontos helyet tölt be a média. Az orosz állami sajtó hetente kap ukázt a kormánytól. De ide tartozik egy sor netes oldal is, valamint az orosz „kommentgyár” is.

Az orosz média, politika és titkosszolgálat összehangolja tevékenységét. Moszkva a szélsőjobbon, illetve a szélsőbalon látja partnereit. Magyarországon ilyen a Jobbik, amelynek képviselői nem csupán antiszemita megnyilatkozásokkal vetetik magukat észre, hanem követelik az ország kilépését az EU-ból, illetve a NATO-ból, és sürgetik a közeledést Oroszországhoz.

A Der Spiegel hetilap dilettánsnak minősíti a román elnököt. Úgy értékeli, hogy Johannis az elmúlt két évben katasztrofális teljesítményt nyújtott, ráadásul most összeakaszkodott még Tőkés Lászlóval, a 89-i forradalom hősével is. Megvonta a legmagasabb állami kitüntetést az EP-képviselőtől, aki amúgy sokak szemében szálka, mivel követeli a magyar kisebbség jogait és kíméletlenül bírálja a román nacionalistákat, illetve a befolyását megőrző régi secus elitet. Az államfő ugyanakkor a javaslatot egy olyan bizottságtól kapta, amely tele van nacionalistákkal, régi káderekkel és korrupció miatt elítélt politikusokkal…

(A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék