Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Parádés évadra készül a Művészetek Palotája

Parádés évadra készül a Művészetek Palotája
Infovilág

A következő öt évben is tudatosan és tervezetten képviseli az intézmény a magyar kultúrát, az örökségül kapott értékeket és a jelen eredményeit. Közép-Európa legnagyobb művészeti központjának továbbra is fontos feladata a klasszikus repertoár és az új művek gondozása – hangsúlyozta újságírók előtt Káel Csaba vezérigazgató.

A Müpa – hagyományait folytatva – a 2016/17-es évadában is minőségi produkciókat kínál a hazai és nemzetközi művészvilág elismert előadóival. A római Santa Cecilia Akadémia Zenekarát Sir Antonio Pappano vezényli, Eötvös Péter Esterházy Péter szövegeire írt oratóriumát a Bécsi Filharmonikusokkal adja elő, ismét eljön Valerij Gergijev ezúttal a Mariinszkij Színház Zenekarával, Alan Gilbert pedig a New York-i Filharmonikusok koncertjén dirigál majd. Fellép a Müpában a Berlini Filharmonikusok Fúvósegyüttese, az orgona fenegyereke Cameron Carpenter a St. Martin in the Fields zenekarával, és kamaraestet ad Prunyi Ilona a zene világnapján. Világhírű énekesek látogatnak a Müpába jövőre is: áriaestet ad Marcelo Álvarez, a Régizene Fesztiválon fellép Philippe Jaroussky és Simone Kermes. Cecilia Bartoli Händel hősnőit eleveníti meg, William Christie pedig a mester Messiás című oratóriumát szólaltatja meg a Les Arts Florissants közreműködésével. Mindenszentekkor Helmuth Rilling dirigálja Mozart Requiemjét, az újévet pedig immár hagyományosan Fischer Ádám nyitja Haydn Teremtésével, ezúttal a Felvilágosodás Korának Zenekarával. Az operairodalom repertoárjából Rameau Naïs című művét mutatják be, és műsorra tűzik Bellini utolsó operáját, A puritánokat is. A Budapesti Wagner-Napok keretében a Ring mellett a Parsifal lesz látható, és újdonságként a Rienzi csendül fel koncertszerű előadásban. A 2016/17-os Évad Művésze Baráti Kristóf, az Évad Együttese a Szegedi Kortárs Balett lesz.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar a következő évadban Brahms-maratont rendez, a másik közös kezdeményezés, a Bridging Europe vendége pedig Franciaország lesz.

De nem maradnak hoppon a jazz- világ- és könnyűzene kedvelői sem, és tartanak majd, újcirkusz-produkciókat, irodalmi esteket, táncelőadásokat, ifjúsági és gyerekprogramokat is. Fellép egyebek mellett a sanzonok nagyasszonya, Juliette Gréco, a jazzlegenda Bobby McFerrin, és az afrikai zene megújítója, Salif Keita.

Felfrissítve folytatódnak az évek során népszerűvé vált sorozatok: Európa ifjú tehetségei a Rising Stars programban jövőre egy kétnapos fesztivál keretében mutatkoznak be. A Felfedezések bérlet koncertjeinek újdonsága, hogy családi sorozatként vasárnap este hat órai kezdettel rendezi meg ezeket a Müpa, s minden koncerten bemutatkozik a nagyközönség előtt egy-egy fiatal tehetség, ifjú versenygyőztes is. Ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz és a hazai könnyűzene krémjét felvonultató Hey June. Továbbra is repertoáron lesznek a Recirquel Újcirkusz Társulat produkciói, a Müpa világhírű orgonájának rajongóit a klasszikus orgonahangversenyek mellett párbaj és improvizáció, műfaji határokat feszegető programok várják. A népszerű irodalmi estek, a Literárium vendégei lesznek a szezonban Esterházy Péter, Tolnai Ottó, Krasznahorkai László, Zeke Gyula, Markó Béla, Végel László valamint Cserna-Szabó András.

A családok számára Kicsik és Nagyok címmel indul bérletsorozat, amelyben ismeretterjesztő előadás mellett népszerű művek találhatók többek közt olyan előadókkal, akik maguk is kiskorúak. A Matinékoncertek sorában a művészeti élet elismert szereplői, Fassang László, Palya Bea, Ókovács Szilveszter és Juronics Tamás mesélnek szenvedélyükről, amely műfajukhoz köti őket, a Műhelykoncerteken pedig a gyerekek bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás megszületésének folyamatába. Az idősebb korosztály számára a Seniorok Évada bérlet kínál kedvezményes áron változatos előadásokat kamara- és nagyzenekari művekből valamint az opera műfajából.

További információk a programokról ITT olvashatók!

Címkék