Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A hajléktalanság női arca – példára serkentő kezdeményezés

A hajléktalanság női arca – példára serkentő kezdeményezés
Infovilág

Az utcára kényszerült nők állandó küzdelmet folytatnak a túlélésért és az erőszak elkerüléséért. Sokan már hajléktalanná válásuk előtt is valamilyen erőszak áldozatai voltak (a párkapcsolati erőszak, és az abból menekülés sok esetben jellemző előzménye a hajléktalanná válásnak).

A Van Esély Alapítvány személyre szabott programjában személyre szabott támogatást kapnak a nők, hogy erőt nyerjenek az új, stabil körülményeket kínáló élet kialakításához.

A Van Esély Alapítvány a Zöld Pók Alapítvány médiaműhelyével közös koncepciót dolgozott ki, és online felületeken megkezdte a közösségi adományozó kampánysorozatát; eddig 11 otthontalan ember újrakezdését segítették egyéni felajánlások révén. Máris néhány száz ember mozgalma alakult ki ekképpen; a Zöld Pók videói és fényképei hatására megismerhették a Van Esély munkáját, a támogatottakat és nyomon követhették a nehéz sorsú emberek talpra állásának történeteit. A program esélyteremtő beruházásokhoz (végzettséghez, munkaeszközökhöz stb.) segíti a rászorulókat, lehetővé teszi számukra a kitörést a reménytelenségből, munkalehetőségeket kínál a felemelkedéshez. A beruházás és az anyagi segítség természetesen nem önmagában áll: minden támogatott fél éves, egyéni segítőmunkát is kap a program végig viteléhez.

Mindehhez hihetetlen akaraterő, változásba vetett hit szükséges: iskolába járás a tömegszállásról, gyökeres változtatás az addigi életmódon a siker elérése végett, alkalmazkodás a teljesen új munkakörnyezethez, túllépés a múlt sérelmein, betegségeken. Ezek a történetek egytől egyig olyan elementáris erőt sugároznak, amelyek akár a társadalom (náluk) szerencsésebb tagjainak is példát tudnak mutatni, bizonyítván: van kilábalási lehetőség, kiút a legsúlyosabb válságokból is. 

Az egyéni sorsokról készült videókból, fényképekből (alkotóik: Bihari Ágnes, Flohr Zsuzsi, Halász László, Kaszics Bálint, Kecskeméti Dávid) társadalmi célú kiállítás készül Mentés másként címmel; megtekinthető március 23-án délután hattól április 6-ig a Tranzit Art Caféban (Budapest, XI., Kosztolányi Dezső tér, a volt buszpályaudvaron). A kiállítást Karafiáth Orsolya, az esemény fővédnöke nyitja meg.

László, Orsi, Marika, Gabi, Jani, János, József, Lajos, Mariann és Vilmos. „Mi vagyunk azok, akik nem adják fel” – mutatta be magát az a 10 ember, akinek két évig segített a Zöld Pók Alapítvány médiaműhelye, fotózta, filmezte a napi küzdelmét, kitörését a hajléktalanságból. A kiállítás sorsokat és arcokat mutat be. Olyan emberekét, akiket alig ismerünk, holott naponta találkozunk velük, hiszen több, mint hárommillió otthontalan ember él hazánkban. A társadalom lemondott róluk, mégis személyes történetükkel sokakat tudtak megmozgatni. Hihetetlen akarással megmutatták, hogy sorsukat jobbá tudják formálni.

Lajos.

A Van Esély Alapítvány 15 év óta segíti a hajléktalan emberek újrakezdését, visszailleszkedését a társadalomba. Sikerrel alkalmazott módszere a szakma elismerése mellett kivívta a társadalom egy részének az elismerését is. Másfél éve Restart – közösségi hálózatfejlesztés a hajléktalan emberekért címmel alakult a Zöld Pók Alapítvány, a Van Esély Alapítvány és a Közélet Iskolája közös programja. Ennek részeként a közösségi adományozási kampánnyal sok száz egyéni felajánlásból összesen több mint egymillió forint támogatáshoz jutottak, ebből segítették gyámolítottjaikat, hogy életük új, reményes irányt vegyen.

 

Néhány sikertörténet:

  • Orsi laptopot vásárolt, és szakdolgozatának egy részét már meg is írta, előreláthatólag az idén tavasszal fogja megvédeni a diplomamunkáját.
  • Marika sikeres ápolási asszisztens vizsgája után kórházban, idősotthonban szeretne elhelyezkedni, már albérletbe költözött.
  • László nem csupán jogosítványt szerzett, hanem személygépkocsit is vásárolt, amivel munkába jár, egy éve biztos munkahelye van. 
  • Vilmos megvette a munkájához szükséges szerszámokat, és az általa lakott nyári házikó téliesítésére, lakhatóbbá tételére is futotta a támogatásból.

Marika.A „Mentés másként” kiállítással és eszmecserével kettős célja van a lelkes segítőknek: egyrészt szeretnék megismertetni az elért eredményeket, másrészt a vizuális és szöveges tartalmakból kívánnak olyan portrékat összeállítani, amelyek segítségével közvetlenül bemutathatják a hajléktalanságot a valóságot csak felületesen ismerőknek. Olyan sorsokba tekinthet be a látogató, melyek egyszerre elgondolkodtatóak és jó tettre sarkallók, a legnehezebb élethelyzetekben is mozgósítható erőforrásokat tárják a ma még csak szemlélő elé.

A kiállítás nem pusztán a hajléktalanságra hívja fel a figyelmet, hanem nyilvánosságot is teremt fiatal kortárs képzőművészek számára újszerű, nem mindennapi kiállítási helyszíneken. A Zöld Pók Alapítvány és a Van Esély Alapítvány közös munkája egyedi példája annak, miként vállalhat szerepet a média társadalmi változásokban.

Címkék