Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zöldségtermelés hulladékgázból kivont szén-dioxiddal

Zöldségtermelés hulladékgázból kivont szén-dioxiddal
Infovilág

Mivel kicsiben már bizonyított, a TU Wien (Bécsi Műszaki Egyetem) kutatói most a simmeringi hőerőműben szeretnék kipróbálni az általuk kidolgozott új eljárást, amellyel az eddiginél sokkal gazdaságosabban és hatékonyabban lehet kinyerni a hőerőművekben és egyéb ipari eljárások közben keletkező hulladék gázból a szén-dioxidot. Ez a vegyület ugyanis nemcsak veszélyes üvegházhatású gáz, de hasznos alapanyaga is az iparnak. Kiválasztásához és koncentrálásához jelenleg folyékony aminókat használnak. Csakhogy az eljárás rendkívül energiaigényes, ráadásul óriási abszorpciós tornyok kellenek hozzá.

(Foto: WienEnergie/Ian Ehm)

A TU Wien kutatói, a „ViennaGreenCO2” kezdeményezés részeként olyan új eljárást dolgoztak ki, amellyel sokkal gazdaságosabban lehet kinyerni a hulladék gázból a szén-dioxidot. Ehhez ők is aminókat használnak, de nem folyékony, hanem szilárd formában. A kísérleti berendezésükben napi 50 kg szén-dioxidot tudnak kiválasztani, a hagyományos módszerhez képest 40 százalékkal kevesebb energia felhasználásával. Ráadásul az új elv szerint működő berendezés kompaktabb, így olcsóbb a megépítése, és a szén-dioxid kiválasztása is mintegy negyedével kevesebbe kerül.

A kutatók az új eljárást 2018-tól a bécsi simmeringi hőerűműben fogják tesztelni, a kinyert szén-dioxiddal pedig a Frischgemüse-Genossenschaft LGV kísérleti melegházában trágyázzák a zöldségeket. Azt is szeretnék bemutatni, hogy milyen a fenntartható szén-dioxid-körforgás.

Címkék