Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Határsértők” a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

„Határsértők” a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Infovilág

Az április 8–24. közötti bő két hetet A tavasz ünnepének nevezték ki a fesztivál szervezői. Természetesen nemcsak a – remélhetőleg – kellemes évszaknak örülhetünk majd, hanem a bőséges kínálat okán a remek kulturális programoknak is. Az „egyszemélyes” osztrák ütőegyüttes, Martin Grubinger például a virtuóz Percussive Planet Ensemble társaságában állítja csatarendbe a Carmina Burana hangjegyeit. Az egyedi technikájú ütőhangszeres, Horváth Kornél és Lantos Zoltán hegedűművész Wu Wei kínai szájorgonistával ad koncertet a Bálnában.

A formabontó rendezvények sorában az amerikai Uri Caine tavaly meglepő ötlettel állt elő. Bach Brandenburgi versenyeit hat kortárs zeneszerző zenei kommentárjaival, illetve átdolgozásaival szólaltatja meg – a Svéd Kamarazenekarral közösen április 13-án a Zeneakadémia nagytermében.

Mahler nagyszabású szimfóniát nem szokás dalszínházakhoz kötni, holott szerzőjük életében meghatározó szerepet játszottak a nagyhírű operaházak. A milánói Scala zenekara ezúttal a mahleri repertoár egyik csúcsteljesítményét, az V. szimfóniát szólaltatja meg egy Mozart-mű társaságában. Az olasz együttest a dél-koreai Myung-whun Chung dirigálja április 14-én.

Az ütőhangszeresként világhírű Horváth Kornél és a hegedűs Lantos Zoltán néhány évvel ezelőtt a kölni múzeumok éjszakáján adott koncertet a briliáns kínai szájorgona-játékossal, Wu Wei-jel. Találkozásuknak köszönhetően „ötvöződött” a kínai, a magyar, az európai és az indiai zene. Mindhárom művész markáns egyéniség, közös előadásuk igazi kuriózum, amelynek a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége április 23-án tapsolhat a Bálnában.

A további programokról itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

Címkék