Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Selejtezés előtt törölni kell az ügyvédek mobilját

Selejtezés előtt törölni kell az ügyvédek mobilját
Infovilág

Törlésre váró mobiltelefonok.Törvény kötelezi a titoktartásra az ügyvédeket és az ügyvédi irodák alkalmazottait. Ez a kötelezettség kiterjed azokra a rendszergazdai szolgáltatást nyújtó cégekre is, amelyek vállalják, hogy az információkat tartalmazó számítógépeket és okostelefonokat üzemeltetik. A technológia fejlődésével párhuzamosan azonban egyre nehezebb megőrizni a titkokat, így mára az első számú veszélyforrássá az vált, hogy a bizalmas információkhoz valamilyen technológiai hiba vagy mulasztás miatt férnek hozzá illetéktelenek.

A Magyar Ügyvédi Kamara ezért útmutatót adott ki az információbiztonság javítására, melyet nemcsak az ügyvédeknek és az ügyvédi irodák munkatársainak, de minden kis- és középvállalkozás vezetőjének érdemes áttanulmányoznia.

Az előírt biztonság megteremtéséhez az első lépés az információs vagyonleltár elkészítése, majd osztályozandók a különféle elemek. Ezután végig kell gondolni, hogy milyen jellegzetes veszélyek fenyegetik az egyes információs vagyontárgyakat, és mekkora anyagi kárral, időbeli kieséssel és presztízsveszteséggel járna a megsérülésük. Emellett az ajánlás konkrét IT-biztonsági intézkedéseket is javasol:

1. A nyílt vezeték nélküli hálózatokat kerüljük el a munkavégzés során.

2. OS X és Linux operációs rendszereken is használjunk vírusirtó szoftvert.

3. Gondoskodjunk rendszeres adatmentésről és rendszeres ellenőrzéséről.

4. Használjunk tűzfalat a hálózati kapcsolatok védelmére.

5. A selejtezendő adathordozókat – beleértve az okostelefonokat is – szakszerűen tisztítsuk meg az adatoktól.

6. Levelezés közben használjunk titkosítást.

Az ajánlások közül a legnehezebben megtartható, hogy a merevlemezekről és telefonokról minden titkot és személyes adatot törölni kell még a selejtezés előtt. Megbízható törlés  csak erre a célra kifejlesztett szoftverekkel (például Blancco és Blancco Mobile) végezhető el, melyek az adatok többszörös felülírása után részletes jegyzőkönyvet is kiállítanak az eljárás eredményéről.

Mobiltelefon-törlés szakszerűen.

„Független felmérések bizonyítják, hogy az adathordozók helytelen selejtezéséből legalább annyi biztonsági incidens keletkezik, mint a hackertámadásokból” – emeli ki dr. Homoki Péter informatikai szakjogász, a kamarai ajánlás megfogalmazója. A szakember szerint probléma, hogy az adattörlési célszoftvereket ma még alig alkalmazzák a használt eszközöket felvásárló cégek és a szervizeléssel foglalkozó vállalkozások. Így rendkívül valószínűtlen, hogy egy ügyvédi iroda lecserélni kívánt iPhone-flottáját a flottakezelő vagy a mobilszolgáltató valóban fertőtlenítse az adatoktól, és erről hitelesített jegyzőkönyvet is adjon az irodának. (A kamarai ajánlás itt, tessék kattintani!) 

Címkék