Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiosztották a Grammy-díjakat – szépek és tehetségesek lemezparádéja

Kiosztották a Grammy-díjakat – szépek és tehetségesek lemezparádéja
Infovilág

Taylor Swift.

Meghan Trainor.A legnagyobb érdeklődés, mint mindig, most is a fődíjakat – az év felvétele, az év albuma és az év dala – kategóriákat kísérte, de természetesen az év legjobb új arcára is odafigyelt a zenei világ. 

Az év felvétele díját a szakmában jól ismert, immár negyvenes Mark Ronson és a nála tíz évvel fiatalabb Bruno Mars közösen előadott dala, az Uptown Funk nyerte, s ez volt a legjobb pop-duó produkció is. Az év albumának Taylor Swift, az elsősorban countryzenében otthonos énekesnő 1989. című lemezét választották, amely a legjobb popalbum is lett. Az év dalának Ed Sheeran és Amy Wadge Thinking Out Loudnótáját választották. Ez szerzői díj, de Sheeran popszóló-kategóriában is nyert, mégpedig Tayloor Swiftet és Kelly Clarksont megelőzve. Az év felfedezettje Meghan Tainor Los Angeles-i énekesnő, aki több hangszeren is játszik. A hagyományos popkategória természetesen egy igazi veteráné, Tony Bennetté.

Az Alabama Shakers.

Rock kategóriában három díjat is besöpört az Alabama Shakers,amelynek neve is elárulja bázishelyét. D’Angelo szerzőként és előadóként is kapott Grammyt a rhythm and blues kategóriában.

A „leagamerikaibb” műfajban, a countryban Chris Stapleton duplázott. A jazz-kategóriák sorában John Scofield (instrumentális) bizonyult a legjobbnak, a legjobb Blues albumot Buddy Guy, a műfaj veteránja készítette. A Born To Play Guitar nem az első díjazott korongja a veterán zenésznek, ezúttal más kategóriában is jelölték. A folk nyertese régi ismerős, Béla Fleck, aki tősgyökeres amerikai ugyan, de Bartók Béla iránti tiszteletből vette fel a nagy magyar zeneszerző keresztnevét. Béla Fleck már koncertezett Magyarországon.

A legjobb szöveges albumon Jimmy Carter volt elnök hangja hallható. A történelmi lemez-összeállítások idei legjobbja most 75 esztendős Bob Dylan folk- és folkrock-ikon legendás bootleg-sorozatának 11. darabja, a The Basement Tapes Complete.

A legjobb zenés film Grammyjét a Magyarországon is játszott Amy nyerte  el: a tragikusan fiatalon elhunyt Amy Winehouse énekesnőről szól.

Aki pedig mindent szeretne tudni az idei Grammyről, az kattintson ide, és mindenre választ kap.

 

Címkék