Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Oroszország elrettentésére a NATO és az USA erősíti katonai jelenlétét Kelet-Európában

Oroszország elrettentésére a NATO és az USA erősíti katonai jelenlétét Kelet-Európában
Infovilág

A washingtoni kormányzat négyszeresére kívánja emelni az európai katonai kiadásokat, hogy elrettentse Oroszországot. Ám a mérték meglepte az elemzőket, mert az USA a Szovjetunió megszűnése óta nem folyamodott ilyen agresszív lépéshez a régióban. Amerikai részről mindenesetre azt remélik, hogy Putyin megérti az üzenetet, tehát hogy a másik fél nem tűr el semmiféle új agressziót.

A Die Presse azt a következtetést vonja le a Vona Gáborral készült interjúból, hogy alighanem vége a cukiságkampánynak, tehát hogy a párt a addiginál mérsékeltebbnek mutatkozzék. Mint rámutat, a Jobbik sokáig egész Európa legszélsőségesebb erejének számított, számottevő támogatói bázissal. Gyakran jelentkezett antiszemita, és főleg romaellenes kirohanásokkal, egyenruhás gárdája a nyilasokra, illetve a náci SA-ra emlékeztetett.

Vona azonban jó két éve megpróbált kijönni a jobboldali sarokból. Úgy tűnt föl, hogy beválik a taktika, ám újabban „tisztességes néppártként“ nem tudta kiaknázni a helyzetet, jóllehet, a válság miatt az egész földrészen megerősödtek a jobboldali erők. Magyarországon viszont a Fidesz idegenellenes jelszavakkal töltötte meg a Jobbik által üresen hagyott teret, méghozzá a népszerűség szempontjából sikeresen.

További gond Vona számára, hogy ő személy szerint rokonszenvez az iszlámmal, de ennek immár véget akar vetni. Most már arról beszél, hogy nagy viszály fenyeget Európában a keresztény és az iszlám kultúra között, de ebből Magyarországnak ki kell maradnia. Meg kell védeni az országot a muszlim bevándorlóktól, ez a jelszó manapság.

Vagyis: a Jobbik két éven belül már a 2. fordulatot hajtja végre. A jelek szerint megy vissza a szélsőjobbra. Támogatja pl. a német AfD elnök asszonyának álláspontját, hogy tudniillik szükség esetén lőni kell a menekültekre. Mármint önvédelem esetén. Vona egyébiránt Merkel bukását jósolja. Ugyanakkor a kapcsolatok kiterjesztését gátolja, hogy a kiszemelt pártok Orbánt ünneplik, a Jobbik első embere szerint ez azonban csupán a válság következménye. Így továbbra is bízik abban, hogy pártja két év múlva igazi esélyhez jut a választáson.  

A minap született fellebbviteli döntés után nem sokáig várt az érintett 14 magyar holokauszt-túlélő: közös keresetett nyújtott be az Egyesült Államokban a magyar állam és a MÁV ellen – írja a Connecticut Jewish Ledger. Azzal vádolják mindkettőt, hogy együttműködött a nácikkal, ily módon bűnrészes több mint 500 ezer zsidó deportálásában és vagyonuk elkobzásában. A felperesek közül hatan Izraelben élnek, a többiek az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában.

A múlt héten bírósági döntés utalta vissza az ügyet az amerikai igazságszolgáltatás elé, miután korábban egy szövetségi bíróság már elutasította az igényt. Az érintettek ügyvédje szerint a helyzet azért különleges, mert most először a magyar kormányt fogják perbe, miután az a szervezett népirtás idején kezdettől fogva antiszemita volt. Ennek bizonyítására a kereset említi az 1941-ben kiutasított és  Kamenyec-Podolszkban megölt 20 ezer zsidó sorsát is.

Magyarországnak már megint gondja van a menekültekkel, mivel újabban sokan megint errefelé igyekeznek bejutni az unióba – írja a Die Welt. Az ok az, hogy Ausztria és Szlovénia korlátozza a belépéseket. Ám a magyar börtönök tele vannak, ezért a hatóságok újabb kerítésen gondolkodnak, ezúttal a román határon, mert félő, hogy  a tömeg arra veszi útját. Ez azonban kiélezheti a viszonyt Bukaresttel. Pedig a múlt ősszel már úgy tűnt föl, hogy a maga részéről megoldotta a problémát. Határzár és kész.

Ám az akadály csak azért működött olyan jól, mert a migránsok a legkisebb ellenállás logikáját választották, meg szlovén földön át nyitva volt a kapu Németország felé. Jelenleg azonban az osztrákok megszűrik azokat, akik nem Szíriából érkeznek, hanem gazdasági migránsnak számítanak. Úgy tűnik föl, hogy utóbbiak jelenleg Magyarország felé próbálkoznak. A múlt hónapban 770-en kísérelték meg az illegális átkelést, az utóbbi napokban pedig átlag ötvenen. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy több ezer ember reked Magyarországon és nem lehet sehová sem visszaküldeni őket.

 

 

 

Címkék