Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ingyenessé válnak, megzöldülnek a kék számok

Ingyenessé válnak, megzöldülnek a kék számok
Infovilág

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a kék számok hívásdíjával kapcsolatos sokasodó fogyasztói panaszok miatt elrendelte a kékszám-szolgáltatás hazai megszüntetését. Ennek legfőbb oka az, hogy a hatályos szabályozás ellenére ugyanis az előírás szerinti – a hívó és a hívott előfizető között – osztott díjas hívás teljes díját a szolgáltató sokszor a hívó előfizetőkre hárította, a többfordulós szolgáltatói egyeztetések pedig eredménytelennek bizonyultak. A fogyasztói érdekeket figyelembe véve a hatóság az 1/2016. (I. 15.) NMHH rendelet kiadásával az ún. SHS=40 számtartomány használatát jövő év december 31-ig fokozatosan kivezeti, és emellett a 14cde rövidszám-tartomány használati feltételeit is módosítja.

A hatóság a kékszám-tartományt két lépésben szünteti meg. Január közepétől már nem igényelhető új kék szám, a használatban lévők azonban a szolgáltatás megszűnése, a június 30. után kezdődő átmeneti időszakban ingyenes szolgáltatásszámként, azaz zöld számként továbbra is használhatók, ám engedélyüket a hatóság 2017. december 31-ével végleg visszavonja.

A rövidszám-tartomány számai, amelyek jelenleg kékszám- és zöldszám-díjazásúak is lehetnek, ez év június 30. után csak zöld számként, ingyenesen lesznek hívhatóak.

Címkék