Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

D500: szuper fényképező nagyon igényes amatőröknek

D500: szuper fényképező nagyon igényes amatőröknek
Infovilág

A Nikon D500, amelyet különösen a természetfotósok és a sportfotósok számára ajánlanak, a többi személyi eszköz közötti állandóan elérhető csatlakozást is lehetővé teszi. Ehhez a Nikon D500 az amatőröknek szánt fényképezőgépek piacának legfejlettebb autófókusz-rendszerét tartalmazza; bevezeti a 4K UHD video rögzítési lehetőséget a Nikon DX-formátumú kínálatába. Sőt, ez az első olyan Nikon fényképezőgép, amely csatlakoztathatósága révén mindig készen áll az azonnali megosztásra a SnapBridge rendszeren keresztül.

A D500 kiváló a mozgó témák követésében is: ugyanazt az új generációs 153 pontos AF-rendszert kapta, mint a D5. Precíz témabemérést kínál még a körülbelül 10 kép/mp sebességű gyors sorozatfelvétel közben is, így az autó- és motorsportok vagy az úti kalandok megörökítésében is kiválóan teljesít. A sok mozgást és gyönyörű jeleneteket rögzíteni kívánó amatőrök már 4K UHD videókon is felvehetik a történteket, az új EXPEED 5 képfeldolgozó motor révén pedig a D500 kiváló képminőséget nyújt.

A Nikonnak ez az egyik „zászlóshajója”, a D500 széles ISO-tartományt kínál 100-tól 51 200-ig, amely akár Hi 5 (ISO 1 640 000-rel ekvivalens!) szintre is bővíthető, így széles határok között mozgó megvilágítási körülmények között is lenyűgöző eredményt produkál.

A nagy teljesítményt és a sokoldalúságot a kényelmes kezelhetőséggel ötvöző D500 olyan eszköz, amelyik a kreatív látásmódot és a lelkesedést erős képekbe képes átültetni, hogy a fotósok teljes mértékben kiaknázhassák a képességeiket.

A D500 az első a Nikon fényképezőgép-kínálatában, amely tartalmazza az intelligens eszközökkel állandóan elérhető, vezeték nélküli csatlakozási funkciót a Bluetooth Low-Energy szabvány révén. Ez az új Nikon-fejlesztés lehetővé teszi a képek folyamatos és azonnali átvitelét a fényképezőgépről intelligens eszközökre – rögtön a kép elkészítése után, miáltal a fotózást egy közösségi, kapcsolati élménnyé alakítja. Mindez automatikusan valósul meg, nem kell elindítani a képátvitelt a fényképezőgépen – az áramfogyasztás pedig mindkét eszközön alacsony marad, ami menet közben különösen hasznos.

A D500 nagy teljesítményű, 153 pontos AF-rendszer igen sokféle felvételi helyzetben kivételes témabemérési tulajdonságokkal rendelkezik. Multi-CAM 20K automatikus élességállítási érzékelő modulja 153 (!) élességállítási pontja (99 kereszt típusú érzékelővel) lefedi csaknem az egész képterületet, így a gyorsan mozgó témákat is képes pontosan tudja bemérni.

Szakemberek igen nagyra értékelik majd, hogy az automatikus élességállítás a középső ponton akár -4 EV¹, a többi pont esetén pedig -3 EV¹ mellett is használható, így az AF-rendszer még nagyon rossz fényviszonyok mellett vagy nagyon kis kontrasztú témák esetén is működőképes.


Az újonnan kifejlesztett autófókusz-motor és a 180 ezer képpontos RGB-érzékelő is hozzájárul a sokféle helyzetben is kivételes AF-teljesítményhez.

Gyors sorozatfelvételre is alkalmas, kb. 10 kép/másodperc sebességgel, legfeljebb 200 képig (14 bites tömörítetlen RAW)

A D500 a felvételi sebesség bármilyen csökkenése nélkül képes kb. 10 kép/másodperc sebességű gyors sorozatfelvételre, legfeljebb 200 JPEG-képig és kétszáz 14 bites tömörítetlen RAW-képig. Még e sebesség mellett is pontosan követheti a mozgó témákat a látómező nagy részén, kihasználva a fényképezőgép stabil keresőképét és a valaha volt legszélesebb, kb. 30,8°-os átlós megtekintési szöget.²

A kompakt DX-rendszer egyedi előnyei, a kiemelkedően jó telefotó-tulajdonságok jellemzik a gépet. A Nikon DX-formátumú D500 készüléke kb. 1,5-szer nagyobb gyújtótávolságot kínál egy azonos látószögű objektívhez képest. Így telefotós alkalmazáskor kisebb és könnyebb objektívet használhat rövidebb gyújtótávolsággal, miközben hasznosíthatja a D5 FX-formátumú csúcsmodellt megközelítő teljesítményt. A fényképezőgép rugalmasságát tovább növeli az AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E objektív.

A gyártó hazai képviselete szerint a Nikon-újdonságot itthon 750 ezer forint körüli áron hozzák forgalomba.

 

Címkék