Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ne tőzsdézzünk az idén, várjunk!

Ne tőzsdézzünk az idén, várjunk!
Infovilág

Jeff Hirsch.A pénzügyi szakértő számításai szerint az amerikai indexek értéke mához hét hónapra a jelenlegi szintekhez képest mintegy 25 százalékkal lesz lejjebb. Már benne vagyunk és néhány évig benne is maradunk a „medvepiacban” – véli az interjúalany, aki szerint nagyobb valószínűséggel választ az idén ismét demokrata elnököt Amerika, mint republikánust. Ha ez bejön, akkor viszont – a történeti tanulságok szerint – a jövő esztendőben az idei teljesítményhez képest erősödni fog a tőzsde és gyengülni fog a dollár.

Zentai Péter: Riasztást adott ki az év legelején a CNBC-n, a világ legnézettebb és legmérvadóbb gazdasági, pénzügyi, tőzsdei tévéjén: Jeffrey Hirsch azt üzente a kisbefektetőknek, hogy „gyorsan a partvonalra, befejezni a játékot!” Figyelmeztetését az egész évre vagy csak a következő hetekre, néhány hónapra vonatkoztatja?

Jeffrey Hirsch: Önmagukban a történelmi minták tanulságai is nagy óvatosságra intenek az egész évre szólóan. Száz esztendő leforgása alatt egyetlenegyszer (1988-ban) fordult csak elő, hogy nem esett a tőzsde a hivatalban lévő elnök második terminusának végét jelző évben. Az ilyen választási évek közismerten ómennek számítanak… Ez nem csupán számmisztika: az ilyen években mindig „béna kacsaként” szerepel a leköszönni készülő elnök és vele egyetemben mind a kormány, mind a törvényhozás. Az adatok alapján ugyancsak vészes előjel, hogy elmaradt a téli időszakot jellemző ún. Santa Claus rali. Az új év első hetétől kezdődően pedig zuhanni kezdtek a részvényárfolyamok.

– Milyen mértékű esések jellemzik az ideihez hasonló években a piacokat?

Száz évre visszamenően azt mutatják az adatok, hogy a Dow Jones-index átlagosan 14, az S&P500 11 százalékos mínuszban zárja az ilyen éveket.

– Az aktuális világpolitikai és világgazdasági történések szabályosan „meg is ágyaznak” annak, hogy mindenképpen érvényesüljön az idén a történelmi minta. Az itt és most fejleményei nagyon úgy festenek, hogy megvalósulnak az ön nevével fémjelzett tőzsdei almanach ez évre szóló jövendölései…

– A múlt évtizedek adataiból természetesen a legcsekélyebb mértékben sem következik, hogy éppen az idén lassulhat  vészesen Kína gazdasága, hogy ennyire zuhanhatnak az olajárak, hogy konfliktushelyzet alakul ki Irán és Szaúd-Arábia között, hogy Európát migránsok további nagy tömegei árasztják el. Mindezen fejlemények önmagukban véve – a százéves megfigyelésektől abszolút függetlenül – rontják az idei tőzsdei év kilátásait.

Mindennél fogva igencsak megalapozott érvek szóltak amellett, hogy figyelmeztessem a CNBC-n keresztül a befektetőket: legyenek nagyon óvatosak, egyelőre ne csináljanak semmi különösebbet. Ne adjanak el persze mindent, de ne is vásároljanak. Részvényeket semmiképpen sem. Amit tehetnek, az nem egyéb, mint hogy higgadtan, türelmesen kivárnak, s visszahúzódnak a partvonalon kívülre. Csak semmi hiperaktivitás!

– Ön is tartja magát ehhez?


– Novemberben számottevő aranypozíciókat nyitottam magamnak és ügyfeleimnek. A nemesfémek a mostanihoz hasonlatos világgazdasági és világpolitikai konstellációkban ugyanis nagy valószínűséggel látványosan erősödhetnek. Ugyanakkor S&P-t shortolok. Ilyenkor érdemes kincstárjegyet venni és persze készpénzt, dollárt tartani.

– A dollár további erősödésével számol az idén? Illetve mekkora gyengülést vár a részvények piacán?


– A dollárt felfelé hajtja, hogy világméretű áresések és geopolitikai bizonytalanságok idején mindig a legfrekventáltabb menedéknek bizonyul. Az amerikai nemzetgazdaság egyébként minden máshoz mérve is eleve a legbiztosabb lábakon áll. Ehhez jönnek még a Fed további várható kamatemelései. Nagyon nehezen képzelhető el egy ilyen felállásban a dollár gyengülése… A készpénzre azért is van szükségünk, hogy legyen miből részvényeket vásárolni, ha – megérzésünk szerint – már túlságosan sokat esett a piac.
– Ami a Dow és az S&P várható alakulását illeti: 2016 – számításaink szerint – ezen indexeknek a jelen szintekhez képest összességében 20–30 százalékos esését fogja hozni. Történeti analógiák és technikai elemzések egyaránt arra utalnak, hogy a következő néhány évben a „medve” fogja uralni a piacokat, amelyeket kérészéletű, úgynevezett medvepiaci ralik fognak szakaszosan megszakítani.
– Személyes megítélésem szerint már benne is vagyunk a gyengülő piacban, a „bear marketben”.

– Demokrata vagy republikánus elnök tenne jót a piacnak a következő években?


– A hivatalba lépés évében demokrata elnök megválasztása esetén szoktak erősödni a részvénypiacok. A republikánus elnök viszont a dollárt teszi még masszívabbá. A második, harmadik esztendőben viszont fordulni szokott a kocka. Ez a konstans történeti minta…

– Megérzése, megfigyelői tudása, tapasztalata mit üzen? Demokrata vagy republikánus elnöke lesz-e jövőre Amerikának?


– Hillary Clintonnak jobbak az esélyei, mint bármely republikánus ellenfelének. E mögött az egyik nagyon fontos faktor, hogy a nők igen nagy többsége Hillaryhez húz: márpedig több nő fog szavazni a novemberi választáson, mint amennyi férfi. A várható republikánus jelölt és Clinton asszony között azonban kétségtelenül egyre szorosabb a küzdelem. Mindent egybevetve mégis arra mernék fogadni, hogy Hillary Clintont fogja következő elnökévé választani ez az ország.

 

 

Címkék