Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Családok százezreinek segíthet az otthonteremtési program – állítja a kormány

Családok százezreinek segíthet az otthonteremtési program – állítja a kormány
Infovilág

Aki a jogosultsági feltételeknek megfelel, és benyújtja igényét, az meg is kapja a támogatást, mert a program költségvetési kerete felülről nyitott – fűzte hozzá a kormánytisztviselő.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára azt közölte, az igénylők már felkereshetik a pénzintézeteket, tájékozódhatnak és beadhatják kérelmüket. Az államtitkárok, összegezve az új otthonteremtési program fontosabb részleteit, egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy a 10+10 millió forintos támogatást, illetve kedvezményes hitelt azok a nagycsaládosok – vagy 10 éven belülre kettőnél több gyermeket vállalók – vehetik igénybe, akik új lakást, vagy házat vásárolnak, építenek. Ha már van lakóingatlanuk, nem kell eladniuk azt, de a támogatással megvásárolt új lakásba vagy házba valamennyi családtagnak át kell költöznie. A szabályozás lehetőséget ad tetőtér-beépítésre, vagy emeletráépítésre is abban az esetben, ha az önálló új lakóingatlannak minősül.

Nőnek az egy- és kétgyermekes családoknak szóló támogatási összegek is, és megkönnyítették az igénylés feltételeit is. Így például már nem számít, milyen az ingatlan energiatanúsítványa, eltörlik az ingatlan nagyságára vonatkozó korlátozást, továbbá az igénylőktől elfogadják azt is, ha külföldön szereztek egészségbiztosítási jogviszonyt.

A könnyítések közé tartozik az is, hogy az igénylésnél már nemcsak a 16, hanem a 20 évesnél fiatalabb eltartottakat is figyelembe lehet venni, továbbtanulás esetén pedig a 25 év a korhatár. Előre vállalt gyerekek esetén már elegendő, ha csak az egyik igénylő fiatalabb 40 évesnél; a már meglévő három gyerek esetében nincs korhatár. Elhangzott a tájékoztatón, hogy konkrét kérdésekkel már hívható a telefonos ügyfélszolgálat (06 1 795 31 68), és a www.csalad.hu internetoldalon hamarosan megjelennek a részletes információk.

Áfa-visszatérítési támogatás a már folyamatban lévő építkezések esetén is igényelhető, de fontos feltétel, hogy a költség 70 százalékáról saját névre szóló számlával kell rendelkeznie az igénylőnek. 

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint; a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik. 

Címkék