Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa nem fog szétesni, Putyin sztálinista nosztalgiája kifullad

Európa nem fog szétesni, Putyin sztálinista nosztalgiája kifullad
Infovilág

Lökést adott az iszlám kihívásnak, az afrikai bevándorlásnak és a visszalépésnek olyan országokban, amelyeknek nemigen van tapasztalatuk az idegenek tömeges beilleszkedésében az, hogy Merkel kinyitotta a határt.Vagyis erőre kaptak olyan mozgalmak, amely fenyegetik a liberális tervet, miközben átmenetileg előretört az «iszlám állam», és Putyin nagy álmokat sző, Amerikában pedig Donald Trump a nagy szám.

Mindent egybevéve persze Európa valószínűleg nem fog szétesni, nem hódol be az iszlámnak és Putyin sztálinista nosztalgiája is kifullad. Szóval érdemes továbbra is a jelenlegi világrendre fogadni, csak éppen hosszú idő óta először ajánlatos másra is tétet tenni.

Az új lengyel kormány nem kevesebbet akar, mint társadalmi forradalmat – kezdi elemzését a Die Welt. Aki ellenkezik, azt legázolja, még az alkotmányt is félre teszi. A németek általában nemigen érdeklődnek a keleti szomszéd iránt, a német sajtó most mégis tele van azzal, hogy államcsíny, nemzeti-konzervatív puccs zajlik a lengyeleknél, meg hogy orbanizálódik a politikai kultúra. Riasztó a hangnem, amit Kaczynski megüt, véleményében nemzeti mítoszok köszönnek vissza, a világot kizárólag jókra és rosszakra osztja, a kompromisszumkészséget gyengeségnek tartja. Egy újfajta köztársaságra törekszik, amelyben az egyház nemzeti-konzervatív szárnya nagyobb befolyáshoz jut, ugyanakkor visszaszorul az unió. Olyan katolikus paradicsomba vágyik vissza, amely valójában sosem létezett Lengyelországban…

A Frankfurter Rundschau úgy véli, hogy nem szabad lebecsülni a lengyelországi veszélyt. Kaczynski csapata gyorsabban keresztülveri a parlamenten a teljhatalmat, mint ahogy azt egykor Orbán Viktor tette. Neki évekre volt szüksége, hogy valóra váltsa programját, az új lengyel vezetés ehhez képest hetek alatt hidegre tette az alkotmánybíróságot. A Jog és Igazságosság lépései nem azonnal fejtik ki hatásukat, a mechanizmus az immunhiányos betegségre emlékeztet. Vagyis először meggyengíti a szervezetet, belülről folyamatosan támadja a védekezőképességét, amíg csak az össze nem omlik.

Szóval a bajt nem szabad félvállról venni, bár a számítás a jelek szerint nem válik be. A felmérések és főként a tömeges tiltakozások azt támasztják alá, hogy erősödik az ellenállás.

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék