Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Házaspárbaj, harmincezer oldal, három Aegon-díjas

Házaspárbaj, harmincezer oldal, három Aegon-díjas
Infovilág

Az idén 28 könyvkiadó 110 kortárs magyar könyvet ajánlott, vagyis csaknem harmadával nőtt a jelölések száma az előző évhez képest. Az egyelőre titkos összetételű hétfős zsűri minden tagjára mintegy harmincezer oldal végigolvasása vár a következő hetekben. Novellát, drámát, gyerekverseket, kis- és nagyregényt, esszét, útinaplót és haikut (japán versforma és műfaj) is olvashatnak, míg végül megteszik javaslataikat a díj szűkített listájára, a legjobb tíz könyvre.

Három Aegon-díjas szerző is a jelöltek között van: Spiró György – aki két könyvével (Drámák IV. és Diavolina) is szerepel a listán, Rakovszky Zsuzsa és Térey János. Erős a fiatal kortársak jelenléte is – Závada Péter, Péntek Orsolya, Áfra János. Ismét verseng egymással férj és feleség: Dragomán György és Szabó T. Anna.

A kiadók jelölésrekordját az idén is a Magvető tartja 39 könyvvel; a második a jubileumi díjazott Péterfy Gergely kiadója, a Pesti Kalligram a maga 10 kötetével.

Az immár tizenegyedik Aegon Művészeti Díjat a jövő tavasszal adják át. A jelöltek szűkített, zsűri által összeállított tízes listáját is megismerhetik majd az olvasók a díj honlapjáról.

Címkék