Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Anyanyelvi olvasó-keresztszülők a bécsi iskolásoknak

Anyanyelvi olvasó-keresztszülők a bécsi iskolásoknak
Infovilág

Csak az válik rendszeres olvasóvá, aki már gyerekként is örömmel vesz könyvet a kezébe. E filozófia szerint az olvasásélménynek a megteremtéséért dolgoznak azok az „olvasó keresztanyák és keresztapák”, akik a bécsi városháza jntegrációért és sokszínűségért felelős ügyosztálya (MA17) és a Wiener Hilfswerk közhasznú segélyszervezet együttes kezdeményezése részeként meséket, verseket, képeskönyveket és különféle történetek olvasnak a különböző anyanyelvű bécsi diákokkal együtt.

(Kép: Votava / PID)

Az eredeti program már jó hat év óta tart. Az alapötlet szerint azoknak a tanulóknak kínálnak az iskolai órákon, ám annál kötetlenebb formában segítséget, akiknek valamilyen problémájuk van az olvasással. A heti egyszer, tantervbe illesztett foglalkozáson egy-egy olvasószülő két gyermekkel foglalkozik 25 perces, intenzív, fakultatív szakkörön.

Ebből a kezdeményezésből fejlődött tovább a mostani verzió, amely a nem német anyanyelvű iskolásokat is segíti. A szabadidős olvasás népszerűsítése és a nemzedékek közötti kapcsolat itt kiegészül kulturális és nyelvi vonatkozással. Mivel Bécs multikulturális és ezáltal részben soknyelvű város, igény van az idegen nyelvű olvasótársakra is. A program aktuális és fontos, elég ha a több mint 10 ezer bécsi magyarra gondolunk. Ez az extra szolgáltatás még izgalmasabbá teszi a programot, de körültekintőbb szervezést is kíván.

Az „olvasó keresztszülővé” válás feltétele a rendszeres részvétel, ami általában heti egy alkalom. Idegen anyanyelvű mentorok esetén a német mellett egy adott másik nyelv biztos ismerete kulcsfontosságú, a beszéd- és olvasási kompetenciákra helyezve a hangsúlyt. Szempont még a hajlandóság, képesség és lehetőség szerint tapasztalat a különböző életkorú gyerekekkel való foglalkozásban, valamint elengedhetetlen a lelkesedés a gyerekek, a könyvek és az olvasás iránt.

Ezért cserébe a városháza illetékes ügyosztálya bevezető képzést szervez pedagógusokkal, ami kötelező minden résztvevő számára. Az olvasásra szánt anyag kiválasztását és a beszerzést is a szervezők vállalták, akárcsak az olvasóhelyeket, amelyek mindenekelőtt iskolák, napközik és könyvtárak gyermekrészlegei. A program résztvevői rendszeresen találkoznak egyrészt tapasztalatcsere céljából, másrészt pedig a különféle továbbképzéseken.

Címkék