Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Erősödött a lakosság félelme a munkanélküliségtől – GKI-Erste konjunktúra-index

Erősödött a lakosság félelme a munkanélküliségtől – GKI-Erste konjunktúra-index
Infovilág

Ugyanakkor sok havi stagnálás után májustól lendületet kaptak az üzleti várakozások. (A júniusi felmérés még a júniusi Varga-csomag bejelentése előtt készült.)

Az üzleti szférán belül a kereskedelmi cégek kivételével júniusban minden ágazatban érezhetően javultak a várakozások. Az iparban leginkább a termelési kilátások megítélése

lett kedvezőbb, és javult a rendelésállományról, ezen belül az exportrendelésekről alkotott vélemény is. Az építőipar bizalmi index értéke a májusinál kisebb mértékben, de tovább emelkedett. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése számottevően, a rendelésállományé enyhén javult. A kereskedelmi várakozások viszont a májusi javulásnál kevésbé, ám romlottak. Az eladási pozíció és a várható rendelések alakulásának megítélése egyaránt rosszabb, a készleteké viszont kedvezőbb lett. Júniusban a szolgáltatói bizalmi index emelkedett a legnagyobb mértékben, e szektorban a válaszolók különösen a várható forgalmat ítélték meg optimistábban.

Az iparban a foglalkoztatási szándék nem változott, a többi ágazatban kissé javult. A lakosság munkanélküliségtől való félelme viszont valamelyest erősödött. A kereskedelem kivételével május után júniusban is minden ágazatban többen voltak az árcsökkentést, mint emelést tervezők, de a különbség szűkült. Az áremelés tervezett mértéke azért a kereskedelemben is mérsékeltebb lett. A fogyasztók inflációs várakozása viszont egyértelműen erősödött.

A jelentés folytatása itt olvasható; tessék kattintani!

Címkék