Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tudós nemzedékek kapták az idén a Gábor Dénes-díjakat

Tudós nemzedékek kapták az idén a Gábor Dénes-díjakat
Infovilág

Mesterházy Ákos.A kuratórium döntése alapján a Gábor Dénes-díj külhoni fokozatában részesült Kiss László István Kanadában élő gépészmérnök a magyar tudomány és kultúra nemzetközi elismertetésében nyújtott kiemelkedő tevékenységéért, aki az alumínium-elektrolízis elméleti és kísérleti kutatásaiban ért el nagy sikereket. A díjkiosztón részt vett Kanada nagykövet asszonya is.

Gábor Dénes-díjat kapott Kistelegdi István építészmérnök, a Pécsi Tudományegyetem tanára, aki Energia Design módszerével az intelligens építési technológiák fejlesztéséhez és kivitelezéséhez járult hozzá.

Merkely Béla Péter egyetemi tanárt, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnökét az eltérő tünetekkel jelentkező szívelégtelenségek hatékony kezelését szolgáló eljárások kifejlesztésében végzett alkotó közreműködéséért tüntették ki.

Mesterházy Ákos agrármérnök életműdíjat kapott a hazai növénynemesítésért végzett több mint négy évtizedes munkájáért.

A libanoni születésű Charaf Hassan villamosmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense az általa létrehozott és irányított szoftverfejlesztő szakmai műhely eredményeiért, és azok mintegy száz vállalatnál történt hasznosításáért kapta az elismerést.  

Kazi Károly villamosmérnök az űrtechnológiai és drón-rendszerek fejlesztésében ért el kiemelkedő eredményeket.

Mészáros Csaba villamosmérnököt a magyar kutató-fejlesztő és gyártó-termelő kapacitások fejlesztésében végzett sikeres innovatív szervezői tevékenységéért, valamint a több országban is sikeres Evopro Holding Zrt. vállalat létrehozásáért díjazták.

Dr. Varjű György (jobbra).Hangody László orvost, ortopédsebészt, akadémikust, a Semmelweis Egyetem tanárát a porckopással járó degeneratív ízületi elváltozások csökkentését, valamint gyógyítását szolgáló eljárások és eszközök fejlesztésében nyújtott alkotó tevékenységéért, és azok rutinszerű alkalmazásáért tüntette ki a kuratórium.

Elismerést kapott Lacza Zsombor ortopéd-traumatológus is az emberi szövetekhez teljes körűen alkalmazkodó, hosszú távon tökéletesen átépülő és az elveszett csontmennyiség helyére új, az eredetivel funkcionálisan azonos szövet létrehozását lehetővé tevő BoneAlbumin technológia kifejlesztésért és elterjesztéséért.

(Tudósítónktól) Hároméves fejlesztés eredméményeképpen elsőként hazánkban lesz elérhető az OrthoSera Kft. új, ízületi regenerálódást segítő vérszérum-injekciója. Az Euroventures és társbefektetői az EU JEREMIE és a Svájci Hozzájárulás program befektetéseinek köszönhetően a hazai és nemzetközi piacra lépést, valamint a vérszérum-injekció további fejlesztését finanszírozzák majd. A fejlesztést vezető dr. Lacza Zsombort most Gábor Dénes-díjjal tüntették ki.

A magyar OrthoSera Kft. a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel együttműködésben fejlesztette ki a vérszérum injekciót, amelynek lényege: a betegekből kinyert vérszérummalk - a betegnek visszaadva - megduplázható a sérült porc regenerálódásáért felelős sejtek szaporodása. Az injekcióval minden eddiginél gyorsabban és hatékonyabban gyógyíthatók a többi között az ízületi kopások, a teniszkönyök, a felnőttkori lúdtalp, továbbá javulni fog a sebgyógyulás.

Az OrthoSera új vérszérum injekciójának hatósági engedélyeztetése megkezdődött, várhatóan 2016 első negyedévétől lesz elérhető az ország vezető ortopédiai és sportsebészeti intézményeinél.

 

Várszegi Kristóf.Ginsztler János gépészmérnököt, a Magyar Mérnökakadémia ügyvezető elnökét a Novofer Alapítvány kuratóriumi tagjaként négy cikluson keresztül folytatott áldozatos tevékenységéért díjazták In Memoriam Gábor Dénes-díjjal.

Életműdíjat kapott Varjú György villamosmérnök, a BME professor emeritusa is, több mint öt évtizede folytatott áldozatos felsőoktatási és kutatási tevékenységéért.

A Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjban idén Várszegi Kristóf, a BME hallgatója részesült a Kézmozgatási szándék detektálása EEG-jel alapján című kutatásáért. Munkájával a balesetben vagy betegségtől elvesztett végtagot pótló, gondolatvezérelt szerkezetet létrehozásán dolgozik.

A Gábor Dénes-díjat 1989-ben alapította a Novofer Alapítvány a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére. Eddig 203-an részesültek az elismerésben. 

Címkék