Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A gondolat szabadságáért: Ráif Badawi kapta a Szaharov-díjat

A gondolat szabadságáért: Ráif Badawi kapta a Szaharov-díjat
Infovilág

„Badawi az alapvető jogokért harcolók jelképe és lelkesítője lett a régiójában és azon túl” – mondta Martin Schulz az Európai Parlament elnöke a díjátadón. „Badawi bloggerként az óriási kockázat ellenére elég bátor volt ahhoz, hogy harcoljon a gondolatszabadságért és gyakorolja a véleményszabadsághoz való jogát, betöltve a sajtószabadság hiánya okozta űrt az országban”.

Ensaf Haidar férje, a kitüntetett Raif Badawi képével.

Martin Schulz felszólította Szaúd-Arábia uralkodóját, hogy azonnali kegyelemmel feltétel nélkül engedje szabadon a bloggert. „Vessenek véget a békés megnyilvánulások szisztematikus elnyomásának” – mondta Schulz elnök, utalva Waleed Abu al-Khair, Abdulkarim Al-Khodr, Ashraf Fayadh és Ali Mohammed al-Nimr ügyére is. A Parlament elnöke a halálra ítélt Ali Mohammed al-Nimr szabadon engedését kérte a szaúdi hatóságoktól. Emlékeztetett: Szaúd-Arábia tagja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, így meg kell tartania a szabályait.

„Készek vagyunk rá, hogy párbeszédet folytassunk az emberi jogokról. Azonban sem terrorral, sem embertelen büntetőrendszerrel nem lehet elérni, hogy ne küzdjünk az emberi jogokért. Nincs olyan biztonsági egyezmény, fegyverekre vonatkozó üzlet, olaj vagy pénz, amely visszatarthat bennünket” – mondta Martin Schulz Ensaf Haidarnak.

Az EP elnöke emellett köszöntötte a szerdai díjátadón az idei Szaharov-díj két másik döntősének képviselőjét is. Maria-Alejandra Aristeguieta-Alvarez a venezuelai demokratikus ellenzéket, Olga Shorina, a Borisz Nyemcov Alapítvány a Szabadságért ügyvezető igazgatója pedig Borisz Nyemcovot képviselte az ünnepi eseményen.

„A szabadon gondolkodó arabok általában titkolják nézeteiket a hatóságok elől, hogy meg tudják osztani őket az emberekkel – idézte férjét Ensaf Haidar a díjátadón. – A szabad és felvilágosult eszmék istenkáromlók az arab társadalmak szemében, amelyek szerint minden önálló gondolat rombol és letérít az igaz útról”.

„Ráif nem bűnöző, hanem író és szabad gondolkodó, ez minden. Az a bűne, hogy felemelte a hangját egy olyan országban, amely nem fogad el semmi mást, mint a saját véleményét és igazságát. Egy egyszerű gondolkodó, aki nem volt hajlandó beállni a sorba és követni azokat, akik igazságtalan és kegyetlen törvényekkel kormányoznak” – mondta Ensaf Haidar, aki jelenleg Kanadában él száműzetésben három gyermekükkel.

Ensaf Haidar a díjat megköszönve kijelentette: „Történelmi jelentőségű, hogy Ráif Badawi kapta a Szaharov-díjat. Ez nagyon bátor tett az Európai Parlament elnöke és mindazok részéről, akik neki szánták a kitüntetést”.

Ráif Badawi szaúdi blogger, író és emberi jogi aktivista, akit 2012-ben fogtak el, majd 10 év börtönre, 1000 korbácsütésre és pénzbüntetésre ítéltek, mert a vallás szerepének megvitatására indított blogja és bejegyzései az ország igazságszolgáltatási rendszere szerint istenkáromlók és sértik az iszlám vallást.

A blogger jelenleg is börtönbüntetését tölti, nemrég helyzeték át egy elkülönített cellába. Az első 50 korbácsütést az idén januárban kapta meg, a büntetés fennmaradó részét a nemzetközi tiltakozások miatt elhalasztották.

Nem ez az első eset a Szaharov-díj történetében, hogy a kitüntetett nem tudja személyes átvenni a díjat. Mianmar emberi jogokért küzdő politikusa, Aung Szan Szú Kji például 1990-ben kapta meg a Szaharov-díjat, de 15 évet töltött házi őrizetben és csak 23 évvel később tudta személyes átvenni a Parlamentben.

 

Címkék