Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Biztonság még magasabb fokon: rövid szöveges üzenetek a légiforgalmi irányításban

Biztonság még magasabb fokon: rövid szöveges üzenetek a légiforgalmi irányításban
Infovilág

A CPDLC a jelenleg használatos beszédüzemű összeköttetésre használt frekvenciáktól független, digitális adatkapcsolati csatornát nyit az információk, utasítások továbbításához az irányítók és a pilóták között – írja a Ferihegyi Webmagazin. A légi navigációs területen újnak számító kommunikáció alkalmazásával növelhető a repülésbiztonság és csökkenthető a beszédüzemű frekvenciák foglaltsága. A rendszer használata Európában február óta kötelező... A Danube FAB (funkcionális légtérblokk) valós idejű tesztsorozata előkészítette a szolgáltatás bevezetését a bolgár és a román légtérben, és ezáltal hozzájárul a régió légiközlekedési infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

 

A CPDLC alkalmazásával a rutinfeladatok gyorsan elvégezhetők, illetve a rádiófrekvenciák terhelésének felszabadításával csökkenhet a légiforgalmi irányításban használt hangcsatornák zsúfoltsága. Az adat alapú kommunikáció révén kizárhatók az esetleges interferenciák okozta félreértések és a fáradtságból adódó hibák is, így tovább javul a repülésbiztonság. A CPDLC bevezetésével látványosan rövidül az információcsere, emellett az irányítók az eddigiektől eltérően egy adott pillanatban párhuzamosan több pilótával is képesek kommunikálni, ami nagymértékben növelheti a légiforgalmi irányítás kapacitását a magyar légtérben.

A napokban éles üzemmódra kapcsolt rendszer révén a fejlesztők megadják a lehetőséget arra, hogy a jövő évi nagy nyári forgalom kezdete előtt már készséggé érlelődjék a szolgáltatást.

A magyar légiforgalmi irányítók tapasztalatai egész Európában hozzájárulhatnak a szolgáltatás biztonságos bevezetéséhez, tovább erősítik a magyar léginavigációs szolgálat szakmai jó hírét. A HungaroControl (Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. világszínvonalú technológiája, fejlesztései és szolgáltatásai révén a nemzetközi légiforgalmi irányítás egyik elismert szolgáltatója, az Egységes Európai Égbolt keretében zajló uniós integráció aktív regionális kezdeményezője, együttműködő partnere) fejlesztése az Európai Unió által a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) részeként támogatott MATIAS Build 10.1 projekt részeként valósult meg. 

Címkék