Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Levetkőztették a csokimikulást

Levetkőztették a csokimikulást
Infovilág

A csokoládé-, illetve tejcsokoládé-termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán az Élelmiszerkönyvben engedélyezett néhány kivételt, például: pálmaolajat, mangómag-zsírt. Fontos szabály továbbá, hogy e zsírok mennyisége is legfeljebb 5% lehet a termékben. Ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést – méghozzá jól látható helyen, ott, ahol az összetevők listája is van.

A fogyasztóvédelmi hatóság élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma 20-féle mikulás csokoládéfigurán végzett laboratóriumi vizsgálatokat avégett, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezésű termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5% alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat. Ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak, hanem egyéb megnevezéssel forgalmazható a termék (például: kakaós figura), mivel ezen termékek élvezeti értéke lényegesen kisebb a csokoládéknál.

A mintavételezett termékek közül 3-féle csokoládé jelölésén szerepelt a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölés, tizenhét nem. Valamennyi termék megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezés tekintetében.

Mindemellett a vizsgálatokkor ellenőrizték a termékek zsírtartalmát is, összevetve a címkén feltüntetett tápértékjelölés esetén az ott megjelölt értékkel. A tápérték 15-féle terméken volt feltüntetve, a mért zsírtartalom-értékek valamennyi esetben megfeleltek a terméken megjelölt értékkel.

A hatóság javasolja a vásárlóknak, hogy minden esetben olvassák el a termékek címkéjét, tájékozódjanak vásárlás előtt az adott termékekről és csak megbízható üzletben vásároljanak. A blokkot, számlát őrizzék meg, hogy reklamáció esetén igazolni tudják, hogy hol és mikor vásárolták az adott terméket.

A vizsgált termékek listája itt található, tessék kattintani!

Címkék