Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Biztonság és kényelem egy kézből – okos otthonok Bosch-módra

Biztonság és kényelem egy kézből – okos otthonok Bosch-módra
Infovilág

A Bosch első ilyen termékei már 2016. januártól megrendelhetők az interneten, például a Bosch Smart Home Controller okos termosztát, illetve az ajtókkal és ablakokkal kapcsolat álló rendszer. Az újdonságok a 2016-os Las Vegas-i fogyasztói elektronikai kiállítás és vásáron (CES, 2016. január 6–9.) mutatkoznak be. A vállalat tekintélyes méretű piacot kíván lefedni okosotthon-termékeivel: szakértők szerint 2020-ig világszerte mintegy 230 millió háztartás rendelkezhet már ilyen technikákkal.

„A Robert Bosch Smart Home GmbH megalapítása nagy jelentőségű stratégiai lépés a smart home-megoldásaink kínálatának összefogásában és bővítésében. Az okos otthon új szolgáltatásai alapvetően megkönnyítik a háztartások mindennapjait, és különösen nagy üzleti lehetőségeket rejtenek” – emelte ki dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának energia- és épülettechnika üzleti szektorért felelős tagja.

Dr. Peter Schnäbele, a stuttgarti székhelyű Robert Bosch Smart Home GmbH jövőbeli ügyvezető igazgatója: „A Bosch Smart Home System telepítése és kezelése egyaránt igen egyszerű: egy rendszer, egy alkalmazás, egy felhasználói élmény. Megoldásaink a sokszor kellemetlen és megterhelő rutinfeladatoktól mentesítik a használókat, minden eddiginél nagyobb kényelmet és biztonságot kínálnak”.

A Bosch Smart Home megoldásai az adatvédelem és az adatbiztonság legmagasabb szintű követelményeinek is megfelelnek. E szempont már a fejlesztés kezdeti szakaszától kiemelt figyelmet kapott, egyebek mellett a szakmai központ (Bosch Center of Competence) is megkezdte működését e témában. A használók teljes mértékben átláthatják a rendszert, egyénileg döntenek adataik felhasználási módjairól.

A Bosch Smart Home System megoldásai segítségével a használók a megfelelő felület révén igény szerint kapcsolhatják fejlett hálózatba például otthonuk fűtésrendszerét, világítását, füstjelzőjét, háztartási gépeit, melyeket okostelefonjukról vagy táblagépükről vezérelhetnek. A rendszer szíve a Bosch Smart Home Controller, amely központi szabályzóegységként az internettel, illetve egymással köti össze az egyes komponenseket. A Bosch Smart Home App használói a jövőben különféle alkalmazási területek egyes eszközeinek alapfunkcióit is kombinálhatják egymással. Amint az ajtó/ablak-kontakt technikája például jelzi, hogy nyitva/zárva az ablak, a rendszer az előzetes beállításnak megfelelően önműködően mérsékeli a helyiség fűtését. A használó emellett okostelefonján mindenkor, mindenütt ellenőrizheti, hogy az ajtók és az ablakok éppen nyitva vagy csukva vannak-e. Az ajtó/ablak-kontakt jövőbeni változata már riasztást is aktiválhat: ha a használó távollétében a nyílászárók kinyitását érzékeli, ezzel már a külön riasztóberendezés telepítése is feleslegessé válik.

A hálózati kapcsolatok kifejlesztésekor a Bosch nyílt szabványok és platformok szerint dolgozott, hogy a lehető leginkább használóbaráttá tegye e technikát. A Bosch Smart Home System így modulrendszerű és igény szerint bővíthető. A rendszerbe más gyártók kompatibilis eszközei is egyszerűen integrálhatók.

A Bosch első Smart Home termékei Németországban jövő január 1-jétől az interneten elérhetők.

 

Címkék