Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nemzetközi cirkuszfesztivál januárban – szilveszterkor letakarják a Fővárosi Nagycirkuszt

Nemzetközi cirkuszfesztivál januárban  – szilveszterkor letakarják a Fővárosi Nagycirkuszt
Infovilág

Fekete Péter, a MACIVA igazgatója az esemény mai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: céljuk a világ különleges cirkuszművészeti produkcióival megismertetni a hazai közönséget és a legsikeresebb magyar csapatokat bemutatni a világnak. A rendezvényen Németország, Spanyolország, Ghána, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok, Ukrajna, Mongólia, Kolumbia, Olaszország, Portugália, Románia, Franciaország és Magyarország artistái is fellépnek. A versenyprogramon kívül megrendezik a magyar műsort is, amelyen hazai előadók és az utánpótlás is bemutatkozik. Fekete kiemelte: a budapestit a világ első öt fesztiválja között jegyzik, ez a rangos zsűrinek köszönhető.

Balance.

A zsűribe a cirkuszművészeti szakma legjobbjait várják, a többi között Charile Chaplin fiát, Eugene Chaplint; Peter Dubinskyt, a Firebird Production elnökét; Helmuth Grosscurthot, az Európai Cirkusz Szövetség (ECA) igazgatóját, és ott lesz az eseményen a Pueblai Egyetem cirkuszi tanszéke, a Krone Cirkusz, a Rigas Cirks, valamint a Royal Theatre Carré igazgatója is.

A fesztiválhoz kapcsolódóan január 11-én rendezik meg az ECA-konferenciát, amelyen a cirkuszművészet presztízsének növeléséről, társadalmi üzenetéről és a modern cirkuszi technikáról tanácskoznak a szakma képviselői. Emellett szintén a fesztivál ideje alatt rendezik meg a Tihanyi 100 kiállítást, amellyel a Los Angelesben élő világhírű bűvészt, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének tiszteletbeli állandó tagját, Czeisler Ferencet köszöntik 100. születésnapja alkalmából.

Fekete Péter beszélt arról is, hogy december 31-én szilveszteri partira várják a közönséget. „Bizonyítani szeretnénk, hogy bár a cirkusz egy családi műfaj, nem csak gyerekeknek szól” – mondta, hozzátéve: a szilveszteri partira a felnőtteket várják. Az estét a cirkusz előtt különleges bűvésztrükkel – a cirkuszépület letakarásával – kezdik, majd az előadás után az épület előtt utcabállal zárják az évet. A programmal búcsúztatják a Balance című produkciót és az esemény a cirkuszfesztivál nyitóprogramja is.

Bűvészmutatvány.

A jelképes bűvésztrükkről Fekete Péter elmondta: arra vágynak, hogy ha a régi épületet letakarják egy varázskendővel, akkor három év múlva, amikor leveszik róla, alatta valami más lesz. „Új cirkuszról álmodunk” – fogalmazott, hozzátéve: jelenleg a világ cirkuszairól gyűjtenek információkat, és január 1-jétől a Fővárosi Nagycirkuszba érkezők láthatják majd, hogy hol tart a munkafolyamat. Ha megtalálják az új helyszínt, elkezdődhet a tervezési munka.

A negyvenéves épület helyett újra van szükség, mivel a régire sok pénzt kellene költeni ahhoz, hogy a 21. századi igényeknek megfeleljen, emellett ezen a helyszínen nincs fejlesztésre lehetőség. Olyan helyet keresnek, ahol együtt tud működni a klasszikus cirkusz, a modern cirkusz, az artistaképző iskola, ahol múzeumot, tudományos tárat tudnak létrehozni – sorolta a MACIVA igazgatója, hozzátéve, az új cirkusz elsősorban központi állami forrásból valósulhat meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott: december 7-én – az ARTista Café következő programján – beszélgetést tartanak a cirkusz megújításáról, ezúttal az utcai művészet és a cirkusz együttműködésének lehetőségeiről lesz szó.

Címkék