Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mitől mentes, ami „mentes”? – megtévesztő jelölések

Mitől mentes, ami „mentes”? – megtévesztő jelölések
Infovilág

A fogyasztók ugyanis a „mentes” termékek vásárlásakor meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben vannak, mivel kizárólag az élelmiszer jelölésében feltüntetett információk alapján hozhatnak döntést. A fogyasztóvédelmi hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma laktóz-, szója- és gluténmentes jelöléssel ellátott élelmiszereket vizsgált a megtévesztő jelölés tükrében, hiszen napjainkban mind több allergiás megbetegedés diagnosztizálható világszerte a lakosság körében, valamint egyre nagyobb gyakorissággal fordul elő a laktóz- (azaz tejcukor), valamint a gluténérzékenység.

Az érzékenység hátterében számos tényező állhat: szójaallergia esetén például az idegen fehérje korai bevitele a szervezetbe, az anyatejes táplálás korai elhagyása, örökletes hajlam stb.

A szójaallergiában, illetve a laktóz- és/vagy glutén-érzékenységben szenvedők különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoport, hiszen kizárólag a címkén jelöltek alapján döntenek arról, hogy a kiválasztott élelmiszer számukra fogyasztható-e vagy sem.

Összesen 49-féle mintát vizsgáltak meg a szakemberek az erre a célra szolgáló laboratóriumban: 18-féle „laktózmentes”, 22-féle „gluténmentes” és 16-féle olyan terméket, amely a címke jelölése szerint nem tartalmaz szóját.

A laktóz (azaz tejcukor)-érzékenység az esetek többségében nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem képes a szervezet a laktóz bontására, hanem a rendelkezésre álló tejcukorbontó enzim (laktáz) mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy a szervezetbe juttatott tejcukor teljes mennyiségét lebontsa. A tejcukor-érzékenység kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket (tejtermékek, tej, vagy ezeket tartalmazó élelmiszerek) kivonjuk az étrendből, de manapság az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyet a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak. A „laktózmentes” jelöléssel ellátott élelmiszer laktóztartalma – az élelmiszerek címkéjén feltüntetett értékek szerint – általában legfeljebb 0,1 g/100 g (illetve 0,1 g/100 cm3) laktóztartalom.

A vizsgált termékek többsége megfelelt, ugyanis a laktóz tömege nem volt nagyobb a címkén feltüntetettnél. Egy termék, a Magic Milk laktózmentes habtejszín (UHT) (minőségmegőrzési idő (nap/hónap/év) a tételazonosítóval: 06.11.2015 LK23015-1) laktóztartalma (0,12 g/100 g) haladta meg a címkén jelölt 0,1g/100 g értéket.

Szintén gyakran előforduló étel-intolerancia a gluténérzékenység. Az ebben, tehát cöliákiában szenvedők szintén kizárólag a termékcímke alapján tudnak tájékozódni arról, hogy az adott élelmiszert fogyaszthatják-e. Az uniós jogszabályok alapján „gluténmentesnek” abban az esetben nevezhető az élelmiszer, ha gluténtartalma a végfogyasztó számára értékesített termékben nem haladja meg a 20 mg/kg mennyiséget. A vizsgálat megállapította: egy termék, a Glutenix gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék (minőségmegőrzési idő a tételazonosítóval: 31082017- -173) gluténtartalma (33,96 mg/kg) meghaladta a jogszabályban rögzített maximálisan megengedhető értéket.

Szójaallergia esetén fontos a szigorú, szójamentes diéta folyamatos megtartása. Ha egy termék szóját tartalmaz, azt mindenképpen fel kell tüntetni az összetevők között. Szóját például nagy gyakorisággal tartalmaznak a hústermékek, illetve húskészítmények. Az élelmiszerek jelölését érintő szabályozás szerint – az allergénekre vonatkozó általános jelölési kötelezettség miatt – a szójababot tartalmazó termékek jelölésében is kötelező feltüntetni a szója jelenlétét. A vizsgált termékek közül, valamennyi megfelelt a címkén jelölteknek.

A vizsgált termékek listája itt olvasható, tessék kattintani! A vizsgálatról videó is készült, tessék ide kattintani! 

Címkék