Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Raif Badawi szaúdi blogger kapja idén a Szaharov-díjat

Raif Badawi szaúdi blogger kapja idén a Szaharov-díjat
Infovilág

 

Raif Badawi szaúdi blogger © Courtesy of Amnesty International„Az Elnökök értekezlete úgy döntött, hogy Raif Badawi szaúdi blogger kapja idén a Szaharov-díjat” - jelentette be Martin Schulz a szerdai plenáris ülésen. Az EP elnöke úgy fogalmazott „Ez az ember, aki egy jó és példaértékű ember, a legszörnyűbb büntetést kell, hogy elviselje, amit országában kiszabhatnak és amelyet brutális kínzásnak lehet nevezni”.

„Felszólítom Szaúd-Arábia királyát, hogy állítsa meg a büntetés végrehajtását, engedje szabadon Badawit, engedje vissza a feleségéhez és engedje, hogy decemberben eljöhessen és átvehesse a díjat a plenáris ülésen” - mondta Martin Schulz.

Raif Badawi szaúdi blogger, akit 2012-ben fogtak el, majd később 10 év börtönre, 1000 korbácsütésre és pénzbüntetésre ítéltek, mert a vallás szerepének megvitatására indított blogjával az ország igazságszolgáltatási rendszere szerint megsértette az iszlám vallást.

Raif Badawi az első 50 korbácsütést az idén januárban kapta meg, a büntetés fennmaradó részét a nemzetközi tiltakozások miatt elhalasztották.

Ensaf Haidar, Raif Badawi felesége, aki jelenleg Kanadában él három gyermekükkel, a hét elején azt nyilatkozta, hogy a szaúdi hatóságok zöld jelzést adtak a korbácsolás folytatásának.

Februárban a Parlament állásfoglalásában határozottan elítélte Raif Badawi megkorbácsolását. Az EP szerint a szaúdi hatóságok döntése megdöbbentő és kegyetlen.

Az állásfoglalásban a Parlament „felhívja a szaúdi hatóságokat, hogy állítsák le Raif Badawi további korbácsolását, és követeli azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását, mivel őt lelkiismereti okokból bebörtönzött személynek tartja, akit kizárólag azért tartanak fogva és ítéltek el, mert gyakorolta a véleménynyilvánítás szabadságához való jogát”.

A döntősök: a 2015-i Szaharov-díj döntősei Raif Badawi mellett a venezuelai demokratikus ellenzék és Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus volt. Tevékenységükről ide kattintva lehet többet megtudni.

A Szaharov-díj: A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak.Tavaly a díjat Denis Mukwege kongói orvos kapta, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló háború során nemi erőszak áldozataivá vált kongói nők és lányok tízezreinek testének és életének újjáépítésén dolgozik.

Címkék