Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Paksi bővítés: 13 szervezet nyílt levele a környezeti hatásvizsgálatért

Paksi bővítés: 13 szervezet nyílt levele a környezeti hatásvizsgálatért
Infovilág

 

A dr. Horváth Zoltán kormánymegbízottnak (Baranya Megyei Kormányhivatal, 7623 Pécs, József Attila utca 10.) címzett nyílt levélben ez áll:
 
„Alulírott szervezetek arra kérjük, hogy Paks mellett további magyarországi helyszíneken is tartsanak közmeghallgatást a Pakson tervezett új atomerőművi blokkok környezeti hatásvizsgálati eljárása során.
 
A tervezett beruházás gazdasági, társadalmi, környezeti jelentősége, költségei, időtávja, a villamosenergia-rendszerre gyakorolt meghatározó hatása miatt a teljes lakosságot és a jövő generációkat is érintő ügy. A 2015. május 7-én Pakson tartott közmeghallgatás – álláspontunk szerint – nem tette lehetővé a teljes érintett, érdeklődő nyilvánosság részvételét az ügyben, mivel a paksi helyszín önmagában is korlátozta a részvétel lehetőségét. Szükségesnek tartjuk, hogy ne csak a hatástanulmányban meghatározott hatásterületen élők vehessenek részt a hatásvizsgálati eljárásban, hanem minden magyar állampolgár számára biztosítsák a részvételi lehetőséget.
 
Amellett, hogy a teljes lakosságot érintő, országos jelentőségű ügyről van szó, a környezeti hatásvizsgálat az egyetlen eljárás ahol az állampolgári részvétel lehetősége valamilyen formában biztosított, így különösen fontos, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosságot vonják be a folyamatba. A hatóságnak és a beruházónak is érdeke, hogy minél több szempont, vélemény, kérdés fogalmazódjon meg az ügyben.
 
Ezért arra kérjük, hogy a nyilvánosság minél teljesebb bevonása érdekében a kilenc nemzetközi meghallgatás után Magyarországon is, Pakson felül további helyszíneken is szervezzenek közmeghallgatásokat regionális központokban, lehetőség szerint az alábbi helyszíneken: Budapest, Győr, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc.”
 
A levél aláírói: Boda Zsolt, Védegylet; Bodoky Tamás, atlatszo.hu; Csehó Gábor, Csermely Környezetvédelmi Egyesület; Csikai Mária, Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ; dr. Hajósy Adrienn, Nők a Balatonért Egyesület; dr. Tóásó Gyula, Szigetközi Természetvédelmi Egyesület; Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége; Lukács András, Levegő Munkacsoport; Sára Endréné, Beretzk Péter Természetvédelmi Klub; Schmidt Hajnalka, Greenpeace Magyarország Egyesület; Spisák Edina, Zöld Kapcsolat Egyesület; Suta Éva, Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata Szövetség; Szász Béla, Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület.

Címkék