Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jubileumi koncert – 25 éves a Trio Midnight

Jubileumi koncert – 25 éves a Trio Midnight
Infovilág

A Német Jazzpódium kritikusa már évekkel ezelőtt Európa egyik kiemelkedő hármasának nevezte az idén 25 esztendős Trio Midnightot. Az együttes repertoárja elsősorban sodró lendületű, lüktető standardekre és Oláh Kálmán saját kompozícióira épül, játékuk lényeges eleme a sponteanitás és a kollektív improvizáció. A fontos díjakkal elismert együttes rangos fesztiválokon és helyszíneken lépett fel, világhírű szólistákkal; a zenekar alapítója és vezetője, Oláh Kálmán zongorista-zeneszerző is a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és előadóművésze.

A Trio Midnight az idei jubileumi évben élvonalbeli külföldi és hazai zenészekkel koncertezett itthon, a többi között Tim Ries-szel és Ernie Watts szaxofonossal, Malek Andrea énekesnővel és Roby Lakatos hegedűművésszel. Nemrég, a magyar jazz napján egy másik kitűnő amerikai szaxofonos, Andy Middleton volt a Trio Midnight-koncert vendégszólistája, akivel Oláh Kálmán játszott már, de a zenekar még nem lépett fel vele, így ez a koncert újdonság volt a zenekar életében.

Abszolút újdonságot nyújt majd a november 8-i hangverseny, amelyen Harcsa Veronika lesz a formáció vendége, akivel eddig még soha nem léptek fel együtt. Egyébként a Harcsa Veronika Quartet is ünnepel az idén: tízéves a zenekar. Aki szereti azt a formációt, annak is érdemes ellátogatnia a november 8-i estre, hiszen másmilyen zenei világ bontakozik ki, más dalok csendülnek fel akkor, mint Harcsa Veronika saját zenekaraival adott koncertjein. Az új találkozás minden bizonnyal inspirálóan hat majd az énekesnőre és a trió zenészeire is.

Ezen az estén olyan új feldolgozások is elhangzanak majd, amelyeket Fényes Szabolcs dallamai ihlettek. Nemrég ugyanis Oláh Kálmán vette át a Fényes Szabolcs-díjat, amelyről a Fényes Szabolcs Alapítvány Kuratóriuma (tagjai: Bródy János, Kocsák Tibor, Malek Miklós, Victor Máté és Wolf Péter) egyhangúan döntött. Az indoklás szerint Oláh Kálmán Gonda János tanítványaként már tanulmányai elején figyelmet keltő szakmai kvalitásokat mutatott, nemcsak az előadó-művészet, hanem a komponálás területén is, „minden területen kivételes elmélyültség és igényesség jellemzi”.

Címkék